HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Tudta, hogy nyáron is lehet D-vitamin-hiánya?

Tudta, hogy nyáron is lehet D-vitamin-hiánya?

567
hirdetés

A D-vitamint napvitaminnak is nevezik, mely főként a koronavírus-járvány idején vált népszerűvé. A szervezetben való jelenléte elengedhetetlenül szükséges az egészséges csontok és sejtek, valamint az immunrendszer megfelelő működése szempontjából. Az emberi szervezet maga is képes a D-vitamin előállítására, ennek azonban van egy feltétele, az, hogy az ember bőrét napfény érje.

Viszont ha ez ilyen egyszerű lenne, nem fordulna elő, hogy a szlovákiai lakosság több mint a fele D-vitamin-hiányban szenvedjen. „D3-vitamint a mi földrajzi szélességünkön az emberi szervezet csak a nyári hónapokban képes előállítani. Képződésére a legkedvezőbb a déli időszak, mivel a nap sugarainak közvetlenül az ember bőrét kell érniük, úgy, hogy azt ne fedje fényvédő krém“ – magyarázta az AGELLAB laboratóriumi részlegének vezetője, Elena Gaboňová mérnök.

A tudományos kutatások jelenlegi állása szerint nem létezik teljesen biztonságos módszer arra, hogyan juthatunk a napfényből D-vitaminhoz a bőrrák kialakulásának veszélye nélkül. Akkor mégis hogyan érhetjük el, hogy elegendő D-vitamint biztosítsunk a szervezetünk számára?

„D-vitamint nyerhetünk a napsugarakon kívül a D-vitaminban gazdag élelmiszerekből is. Ám viszonylag speciális élelmiszerekről van szó, melyek nem ízlenek mindenkinek, például a hering, lazac, tőkehalmáj, gomba vagy a tojás. Emellett D-vitamint tartalmaz a tej és a tejtermékek is, viszont jóval kisebb mennyiségben, mint a halak, s ez a forrás nem felel meg a laktóz- vagy tejérzékeny emberek számára“ – sorolja Gaboňová.

De pótolhatjuk a D-vitamin-hiányukat étrend-kiegészítőkkel is. Az ajánlott napi adag 1000–4000 IU (nemzetközi egység). Amennyiben a szervezet nem jut elegendő D-vitaminhoz, az különböző módon nyilvánul meg, például izomfájdalomban, csontritkulásban, izületi gyulladásban. De ennek a vitaminnak a hiányára figyelmeztethet az ekcéma kialakulása, a hajhullás és a depresszió is.

Ezzel szemben komplikációkhoz vezethet a D-vitamin túlzott felvétele is. „Ez egy hasznos és biztonságos vitamin, amennyiben ajánlott mennyiségben fogyasztjuk. Ellenkező esetben hiperkalcémia, azaz a vér megemelkedett kalciumszintje alakulhat ki, ami rosszulléttel, hányással, kiszáradással, izomfájdalmakkal jár és végeredményben a csontok károsodásához, illetve vesekövek kialakulásához vezethet“ – hívta fel a figyelmet.

Amennyiben úgy véljük, hogy szervezetünk D-vitamin-hiányban, vagy annak túltengésében szenved, nincs szükség bonyolult vizsgálatokra. „Az egészségügyi problémák okára gyakran igazán egyszerűen választ kaphatunk. Erre ajánljuk a D-vitamin-vizsgálatot, hogy az ezzel kapcsolatban felmerült kétségekre egy egyszerűen, kényelmesen és elérhető áron elvégzett teszt alapján választ adhassunk, aminek ismeretében a beteg megfelelően módosíthatja életmódját“ – zárta mondanivalóját Gaboňová.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleÁtadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között
Next articleGyilkosság lett a vége két részeg férfi veszekedésének Ifjúságfalván