HAZA AUTÓVILÁG Toyota Yaris 1.33 Dual VVT-i Premium: Majdnem generációváltás!

Toyota Yaris 1.33 Dual VVT-i Premium: Majdnem generációváltás!

2004
hirdetés

03Ezt a kisautót 1999-ben mutatták be, 2000-ben – a Micra után második japánként – az Év Autójává választották, és azóta a harmadik nemzedéke fut az utakon. Ezt a harmadikat nemrég alaposan felfrissítették – olyannyira, hogy ha nagyon akarják, akár új generációként is eladhatták volna… A világ legnagyobb autógyáránál azonban nem kamuznak, így mi is azt jelenthetjük, hogy a „faceliftezett hármas Yarist” teszteltük nemrég. Mégpedig ötajtós karosszériával, CVT váltó +1,33-as benzinmotor kombinációjában és a legmagasabb szereltségben.

Alaktan

A korábbi Yarisok kompakt, de picit unalmas fazonú autók voltak; egy kollégám találó véleménye szerint hiányzott belőlük a dinamizmus és az érzelem. Nos, ezen próbáltak változtatni, ami még az alapforma, illetve a méretek meghagyása mellett is elég jól sikerült. A legjobban az új Aygóéhoz hasonló X-es maszk dobta fel az autót, alul akkora hűtőráccsal, amelyért egy Ferrarinak sem kéne szégyenkeznie. Igaz, e hatalmas felületnek nagyjából az ötöde funkcionál tényleges légnyelőként, a többi sima dísz, na de mért lenne ez baj…? Átrajzolták a fényszórókat is (amelyek természetesen nappali fényeket is kaptak, a 2 legmagasabb szinten LED-es kivitelben), merészebben metszett házakba ültették a ködlámpákat, a korábbinál jóval hangsúlyosabb peremet futtattak végig a kocsi oldalán, hátul pedig szintén átszabták kissé a lökhárítókat, illetve LED-fényforrásokkal látták el a lámpákat. Nagyjából ennyi – de így is jóval kívánatosabbá vált az autó.

A belvilág…

…szintén sokkal színesebb lett, mégpedig a szó legszorosabb értelmében. Még akkor is, ha a képeken tátható tűzpiros kárpitozás csak a csúcsszerelt változat standardja, de – elérhető. A tartalom viszont nagyjából maradt. Elöl középen például továbbra is ott a héthüvelykes színes kijelző, a Toyota Touch nevű információs rendszerrel; ebben alapáras a Bluetooth, a fedélzeti számítógép, a digitális rádióbemenet és a tolatókamera. Feláras viszont a navigáció (660), CD-lejátszó pedig végképp nincs. A rendszer, sajnos, némi kritikát is érdemel: a fedélzeti számítógép adatait például a kormányon vagy mögötte átnyúlkálva, egy ósdi nyomógombbal léptetjük (lásd még: Škoda Favorit), a tolatókamera képéhez pedig nem társul akusztikus jelzés. S ha már a „Kritika” fejezetnél tartunk, ebbe sorolhatjuk még a komfortindex hiányát (mármint az egy billentésre történő 3 villantást), a kézi kurblizású hátsó ablakokat, a központi körműszer régi kvarcórákra emlékeztető betétfelületét, vagy az autó külleméhez végképp nem méltó, fülsértő hangú dudát. Ami a légkondit illeti, alapon e szinten egyzónás jár; az automata kétzónásért egy Senso Smart nevű – kétfunkciós tempomatot, nyomógombos indítást, továbbá fény- és esőszenzort is tartalmazó – csomag keretében 300 eurót kell fizetni. Helykínálatról, térmutatókról pedig annyit, hogy a szépen kárpitozott ülések elöl-hátul hozzák a kategóriában elvárható kényelmet, a csomagtartó viszont átlagon aluli (Škoda Fabia: 315 l, Peugeot 208: 311 l, Renault Clio: 300 l). Nem is beszélve arról, hogy bővítése után kapitális fenékküszöb keletkezik, lásd a megfelelő ábrákat.

Az országúton

Az 1,33 literes, kétoldali változó szelepvezérlésű motor a Yaris legpotensebb erőforrása. Hihetetlenül kifinomult, precíz szerkezet, kulturált járással, egyenletes erőleadással, alacsony fogyasztással. Tesztautónkban 7 programozott fokozatban működő (egyébként fokozatmentesnek vagy folyamatos áttételűnek nevezett) CVT váltó csatlakozott hozzá, amelyet „fokozatait” a volán mögötti fülekkel is kapcsolgathattuk. Ennek azonban már a klasszikus automatánál sincs sok értelme a játszadozáson kívül, itt pedig tényleg végképp semmi. Ha ráhagyjuk a dolgot, egyszerűen csak annyit érzünk, hogy MEGY az autó. Minden helyzetben egyenletesen és folyamatosan. A váltó egyébként alapon (tehát nem egy keményebb vezetési stílussal felülírva) a lehető legalacsonyabb fordulatszámon dolgoztatja a motort, ami főleg városi forgalomban hat jótékonyan a fogyasztásra. A 60-as tempóhoz például ezer fordulat is elég, de autópályán, 130-nál is – szélviszonyoktól stb. függően – mindössze 2500–3000-at mutat a fordulatszámmérő. A stabilitás kifogástalan, a kormány szervózása ideális, a megnövelt szilárdságú karosszéria érezhetően „egyben van”, az autó vezetése egészében komfortos és biztonságérzetet nyújtó. Olyannyira, hogy még az egyet villanó indexet és a Zetor-hangú dudát is hajlamosak vagyunk megbocsátani…

 

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1329 cm3
Teljesítmény: 73 kW (99 LE)@6000
Nyomaték: 125 Nm@4000
Sebességváltó: hétfokozatú CVT
Legnagyobb sebesség: 175 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 12,6 s
Csomagtér: 286–768 l
Gyári átlagfogyasztás: 5,1 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 116 g/km
Ár: 14 140 €
Induló ár: 9590/9990 €*

* 3/5 ajtós karosszériával

 

dunataj.sk

[nggallery id=43]

hirdetés
Previous articleEgy arany és négy bronzérem a Komáromi Spartacus birkózóinak a Gútai kötötfogású diák OB-n.
Next articleMilliókkal tömi meg Majka zsebét a TV2