HAZA RÉGIÓ Továbbra is Varga Pétert szeretnék a karvai szakközépiskola élén látni…

Továbbra is Varga Pétert szeretnék a karvai szakközépiskola élén látni…

899
hirdetés

A jelenlegi iskolaigazgatót, Varga Péter mérnököt javasolta a május 5-én ülésezett illetékes bizottság a Karván működő Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola élére. A Nyitra Megyei Önkormányzat jóváhagyása és Branislav Becík megyeelnök ratifikálása után a 2008 óta posztján levő direktor megbízatása július 1-től további öt évre szólna.

E szakközépiskolának jelenleg 18 pedagógusa és 175 diákja van – tudtuk meg az iskolavezetőtől, akinek az előző mandátuma június 30-án jár le. Bár ez alkalommal nem akadt riválisa, ám az igazgatói poszt további betöltésére így sem javasolták őt automatikusan, hanem a koncepcióját egy bizottság előtt meg kellett védenie.

„Az iskolaépületünkben ülésező bizottság az iskolatanácsunk tagjaiból, azaz 3-3 alkalmazottunkból, szülőből és 2 jelen levő, illetve 1 távol maradó  megyei képviselőből, továbbá a Nyitra Megyei Hivatal oktatásügyi osztálya, a Kerületi Tanfelügyeleti Hivatal és a nyitrai székhelyű Regionális Iskolaügyi Hivatal által delegált 1-1 tagból, valamint a mezőgazdasági kamara 1 tagjából és 1 diákból állt. Igaz, hogy nem volt kihívóm, de a további ötéves időszakra szóló igazgatói elképzeléseimet, beleértve a tervezett újításokat, így is elő kellett terjesztenem, és 15 perc alatt meg kellett védenem. A 25 perces prezentációm után a bizottsági tagok kérdéseire válaszoltam“ – ecsetelte e történteket Varga Péter.

Hangsúlyozta: a bizottsági tagok szavazatainak legalább a több mint 50 százalékát kellett volna megkapnia ahhoz, hogy őt javasolják további kinevezésre. Végül a jelen levő 13 bizottsági tag teljeskörű bizalmában részesült, vagyis arra egyhangúlag őt javasolták. „Ez a bizottsági javaslat a Nyitra Megyei Önkormányzat elé kerül, amely azt a következő ülésén remélhetőleg jóváhagyja, végül pedig a közös akaratot Becík megyefőnök ratifikálja“ – mutatott rá a várható folyamatra.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a régi-új igazgató milyen újításokat szeretne megvalósítani a karvai oktatási intézményben.

„Tervezzük egy új, hibrid agrárszak bevezetését, ami magában foglalná az agrárium digitalizációját. Szeretnénk indítani egy olyan négyéves technikusi szakot, amely a precíziós gazdálkodással, illetve az eszközei oktatásával foglalkozna. Ebbe beletartoznak a legkorszerűbb dróntechnológiák, a talajszkennerek s olyan alkalmazott növénytermesztési és informatikai módszerek, amelyek több területen segítik az agrárgazdálkodást. Már rendelkezünk pár olyan modern eszközzel, amelyeken be tudjuk mutatni mindezek előnyeit, hozadékait“ – fejtette ki a tervei kapcsán.

Mint mondta, emellett továbbra is szeretnék megőrizni az iskolájuk vidéki jellegét és megerősíteni a hagyományos szakokat.

„Az agrárszakok, főleg a kertészeti irányzatok mellett megújítanánk a pincér-szakács irányzatot is. Éppen benne vagyunk egy vonatkozó pályázatban, amely a Karván létesülő őstermelői piaccal is összefügg. Mi is termelünk ezt-azt, s a hazai termékeket helyeznénk előtérbe, ugyancsak bevonva a környéken dolgozó gazdákat e folyamatba. Annak keretében 3-4 havi rendszerességgel indítunk majd egy párnapos, érdekességekre fókuszáló szakácstanfolyamot egy ötcsillagos Michelin-vendéglő séfjének a vezetésével“ — magyarázta.

Leszögezte: folytatni kívánnak mindennemű sikeres aktivitást, így a diákjaikat jeles bel- és külföldi vendéglátóipari egységekbe küldik szakmai gyakorlatra. „A kertészeti szak diákjai pedig éppen most vannak angliai gyakorlaton, a világ egyik legnagyobb botanikus kertjében, ahonnan én nemrég érkeztem haza. Tehát élvezetes módon gyarapíthatják az ismereteiket“ – árulta el.

Kérdésünkre, hogy milyen visszajelzéseket kaptak a volt diákjaik elhelyezkedéséről, így válaszolt: „Nemrég szólított meg két szőlészeti-borászati cég, jelezve, hogy e téren szívesen alkalmaznák a végzőseinket. Vannak olyan egykori diákjaink is, akik már fiatalon magánvállalkozásba fogtak a kertépítés területén. Kijelenthetem azt, hogy a tőlünk kikerülő fiatalok érvényesülni tudnak a munkaerőpiacon. Harminc éve dolgozom e karvai szakközépiskolában, és sok olyan hajdani tanítványom van, akik mostanában már a saját gyermekeiket járatják vagy íratják be hozzánk. Azt hiszem, hogy ettől nagyobb elismerésben, jobb visszajelzésben nem is lehetne részünk…“.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk  

hirdetés
Previous articleHungarikum vetélkedő: feledi és komáromi csapat a díjazottak között
Next articleGratulálunk a 30 éves gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontnak!