HAZA RÉGIÓ Hungarikum vetélkedő: feledi és komáromi csapat a díjazottak között

Hungarikum vetélkedő: feledi és komáromi csapat a díjazottak között

490
hirdetés

Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében címmel 2022 novemberében, a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával hirdette meg újabb Hungarikum vetélkedőjét a lakiteleki Népfőiskola. Az összmagyar diákviadal elődöntőjének és a nemrég megvalósult döntőjének az intézmény Hungarikum Ligete adott otthont. Örvendetes, hogy az erős mezőnyben a feledi Szombathy Viktor Alapiskola csapata a 2., a komáromi Munka Utcai Alapiskola zsűri különdíját kiérdemelt csapata pedig az 5. helyen végzett.

A diákviadal lakitelki helyszíne

Az érintettektől szerzett értesüléseink szerint a korábbi megmérettetések során a megszokottnál több, összesen 485 csapat jelentkezett e vetélkedőre, amely célja a hungarikumok, illetve a hungarikum-mozgalom népszerűsítése, valamint a nemzeti értékeink megismertetése volt. A versenykiírás szerint az elődöntőbe jutás feltétele a két körben megkapott feladatlapok helyes megoldása volt. A feladatok az egyes települési, megyei, külhoni értéktárakba választott értékek ismeretére irányultak.

A két említett forduló teljesítése után előbb a legjobb 16, majd a legsikeresebb 8 csapat küzdött meg egymással. Az előadásaikat szakmai zsűri értékelte.

A feledi Jó palócok csapat Zagyi Beáta felkészítő tanárral

A feledi Szombathy Viktor Alapiskolát Fejes Bíborka, Molnár Virág Lilla és Singár Máté kilencedikes tanuló, vagyis a Jó palócok csapata képviselte, a felkészítő tanáruk Zagyi Beáta volt – tudtuk meg Kovács Katalin iskolaigazgatótól. Hozzátette: sajnálja, hogy az ügyességüket több versenyen is bizonyított és az iskolájuk hírnevét öregbítő diákjaik hamarosan befejezik az alapiskolai tanulmányaikat.

Ők az előadásukban a környék falvainak kiemelkedő természeti, épített és kulturális örökségeit mutatták be, valamint a hungarikumokkal kapcsolatos ismereteikről is számot adtak. Végül a zsűri döntése alapján az előkelő 2. helyet szerezték meg.

A 2. helyezett feledi csapat népviseletet öltött tagjai

A komáromi Munka Utcai Alapiskola e versenyen újoncnak számító 9.b osztályos, NÉPÁSZLAT ZSÓDOÁ elnevezésű csapata (mozaikszó a csapattagok nevének kezdőbetűiből) is nagyszerűen szerepelt Lakitelken. Az információink szerint a Németh Zsófi, Pálinkás Dorottya és Szlatki Áron összetételű triót Habán Hajnalka tanárnő készítette fel. Ők az elődöntőre a szomszédos Izsa község értékeinek bemutatásával készültek azért is, mert két csapattag szülei e hagyományőrző faluból származnak.

Az izsai népviseletbe öltözött csapat prezentációjában egyebek mellett az UNESCO Világörökség listájára 2021-ben felkerült, egykor a Római Birodalom határát képező Leányvár, valamint a szintén híres izsai túrós rétes és a hagyományőrzés is helyet kapott.

A csapatok az előadások után egy képfelismerős teszttel és egy totóval mérték össze a hungarikumokkal és a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos tudásukat.

A különdíjas komáromi csapat

Majd az ifik az elődöntőből negyedikként jutottak tovább a döntőbe, ahol egy másik prezentációjukban a Hortobágyot és a Palócföldet mutatták be. A vetélkedő végeredménye a korábbi fordulók összesített pontszámai alapján alakult ki. A verseny során összesen több mint 300 pontot gyűjthettek a csapatok. Ekképp a komáromi iskola tanulói szoros küzdelemben az 5. helyen végeztek, és kiérdemelték a zsűri különdíját. A felvidéki díjazottaknak az olvasóink nevében is gratulálunk!

A népviseletbe öltözött, komáromi NÉPÁSZLAT ZSÓDOÁ csapat

Íme, a dobogós helyezést elért 9. osztályos csapatok:

I. helyezett: Földvárikumok (Dunaföldvár)

II. helyezett: Jó Palócok (Feled)

III. helyezett: Szegedi papucsosok (Szeged)

A tizedikesek hasonló tematikájú elődöntőjére és döntőjére május 24-25-én kerül sor a Népfőiskolán.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

fotók: Feledi Szombathy Viktor Alapiskola, Komáromi Munka Utcai Alapiskola

hirdetés
Previous articleIlyen volt a XXI. VOX HUMANA, Az emberi hang – a legszebb hangszer – ünnepe Révkomáromban
Next articleTovábbra is Varga Pétert szeretnék a karvai szakközépiskola élén látni…