HAZA BELFÖLD Tovább romlott a demokrácia minősége Szlovákiában egy elemzés szerint

Tovább romlott a demokrácia minősége Szlovákiában egy elemzés szerint

912
hirdetés

Éves és negyedéves összehasonlításban is romlott a demokrácia minősége Szlovákiában az idei év első három hónapjában – derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) szlovák civil szervezet, Barométer címet viselő jelentéséből, amelynek megállapításait pozsonyi sajtótájékoztatójukon ismertették a szervezet képviselői szerdán.

    Az IVO Barométer a demokrácia elveinek betartását vizsgálja a közélet négy területén. A jelentés a demokratikus intézmények és a jogállamiság, valamint a törvényalkotási folyamat helyzetét, illetve az emberi és a kisebbségi jogok betartását és a sajtó függetlenségét értékeli. A szervezet értékelési skáláján az 1-es osztályzat a demokrácia elvei betartásának ideális állapotát mutatja, az 5-ös értékelés pedig a leggyengébb besorolást jelenti.
Az IVO Barométer megállapításai szerint a demokrácia minősége Szlovákiában az idei év első negyedévében a közepesnél rosszabb volt, a szervezet által felállított skálán a 3,2 értéken alakult. Ez az összesített mutató 0,3 százalékponttal volt rosszabb, mint egy évvel korábban, illetve 0,1 három százalékponttal az előző negyedévben kiadott értékeléshez képest. Az IVO legutóbbi – januárban kiadott – jelentésében is rontott a szlovák demokrácia minőségének megítélésén.
Az IVO jelentése szerint a vizsgált időszakban a demokrácia minőségét jelző fő mutató romlását a törvényalkotási folyamat, illetve az emberi és a kisebbségi jogok betartásának alakulása befolyásolta. A szervezet az első negyedév végén 2,8-as értékkel illette a törvényalkotási folyamat helyzetét, az emberi és a kisebbségi jogok betartását pedig a 3,5-ös osztályzattal értékelte, azaz mindkét szegmens esetében éves szinten 0,4 százalékponttal rontott a részmutatón. Vélekedésük szerint a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetének alakulását az elmúlt egy évben egymással ellentétes hatású tényezők befolyásolták, s ezek kiegyensúlyozottságának köszönhetően ezeken a részmutatókon nem változtatott a szervezet.

MTI

hirdetés
Previous articleBeavatkozási kérelmet nyújtott be Szlovákia az EMT-elnök EP elleni perében
Next articleHospodárské Noviny: rekordalacsony a tavalyi szlovák költségvetési deficit