HAZA BELFÖLD Beavatkozási kérelmet nyújtott be Szlovákia az EMT-elnök EP elleni perében

Beavatkozási kérelmet nyújtott be Szlovákia az EMT-elnök EP elleni perében

815
hirdetés

Beavatkozási kérelmet nyújtott be Szlovákia abban a Európai Unió (EU) luxemburgi bírósága által vizsgált perben, amelyet Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke indított az Európai Parlament (EP) ellen, amiért az EP petíciós bizottsága levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvény elleni beadványát.

    Ezt Beatrix Ricziová, a szlovák igazságügyi minisztérium megbízottja, a kérelem benyújtója erősítette meg az MTI-nek kedden.
    A beavatkozási kérelmet a Szlovák Köztársaság nevében március 28-án nyújtotta be a megbízott, annak alapján Szlovákia az EP oldalán kérte belépését a luxemburgi perbe. A kérelem elbírálásának nincs határideje.
    Az EMT elnöke tavaly decemberben fordult panasszal a luxemburgi bírósághoz az EP petíciós bizottságának „sorozatos jogsértéseire” hivatkozva, azt követően, hogy a testület tavaly októberben levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványát, amelyben a szlovák hatóságok által a szlovák állampolgársági törvény alapján elkövetett jogsértéseket kifogásolta. A bizottság korábban, tavaly májusban arról hozott döntést, hogy a szlovák alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos döntésének megszületéséig nem veti el a beadványt. Erre októberben mégis sor került, holott a kassai székhelyű alkotmánybíróság a mai napig nem hozott döntést az ügyben.
    Lomnici Zoltán a szlovák beavatkozási kérelemre reagálva azt mondta az MTI-nek, a lépés is azt mutatja, hogy a szlovák kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy „a hatóságai által elkövetett jogsértéseket” az európai fórumokon ne vizsgálhassák ki.

MTI

hirdetés
Previous articleRépás: jobban teljesítenek az anyanyelven tanuló gyermekek
Next articleTovább romlott a demokrácia minősége Szlovákiában egy elemzés szerint