HAZA GAZDASÁG Hospodárské Noviny: rekordalacsony a tavalyi szlovák költségvetési deficit

Hospodárské Noviny: rekordalacsony a tavalyi szlovák költségvetési deficit

1005
hirdetés

Rekordalacsony lett a tavalyi szlovák költségvetési deficit, a GDP arányában 2,77 százalékon alakult, és ezzel a legalacsonyabb volt, mióta Szlovákia az eurózóna tagja lett – közölte saját, meg nem erősített információira hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap csütörtökön.

    A HN úgy tudja: az európai statisztikai hivatal is megerősítette már a szlovák költségvetési deficit tavalyi adatait, s az Eurostat kimutatása szerint 2013-ban 2,77 százalékon alakult a GDP-arányos költségvetési deficit.
    A szlovák pénzügyminisztérium egyelőre csak arra utalt, hogy várhatóan 3 százalék alatt marad a tavalyi deficit. A pontos adatokat a jövő héten teszik közzé.
    Ha a szlovák deficit valóban a Brüsszel által maximalizált három százalék alatt marad, az a szlovák kormány számára lehetővé tenné, hogy a jelenlegi 20 százalékosról 19 százalékosra csökkentse az áfa kulcsát, amit a hiány csökkentésének céljából ideiglenes intézkedésként néhány évvel ezelőtt emeltek fel. Mivel azonban már ilyen mértékű áfa-csökkentés is több százmillió eurós bevételkiesést okozna a költségvetésnek, elemzők szerint kérdéses, hogy ezt az intézkedést meglépi-e Robert Fico kormánya.
http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/sme-v-cieli-dph-moze-klesnut-613159

MTI

hirdetés
Previous articleTovább romlott a demokrácia minősége Szlovákiában egy elemzés szerint
Next articleMeghalt a mágikus realizmus legnagyobb mestere Gabriel García Márquez