HAZA GAZDASÁG Tovább mérséklődött az infláció Szlovákiában

Tovább mérséklődött az infláció Szlovákiában

6716
hirdetés

inflMárciusban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz és 1,9 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest Szlovákiában – közölte az ország statisztikai hivatala hétfőn.

Az infláció éves szinten februárban 2,2 százalék volt, a fogyasztói árak éves növekedési üteme tavaly december óta folyamatosan lassul, Szlovákiában az infláció 2010 óta most először csökkent 2 százalék alá.
Az UniCredit Bank elemzése szerint az infláció márciusban tapasztalt éves szintű lassulását leginkább az élelmiszerárak lassabb emelkedése, az üzemanyagárak csökkenése, valamint a lakossági kereslet csökkenése befolyásolta.
Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok fogyasztói árai márciusban havi szinten 0,2 százalékkal csökkentek, így ebben a szegmensben éves szinten az infláció jelentősen, 5,6 százalékról 3,5 százalékra mérséklődött. Az üzemanyagok árai ugyan márciusban havi szinten 0,5 százalékkal emelkedtek, ám az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal csökkentek.
Az UniCredit Bank elemzése szerint a következő hónapokban az infláció mértéke 2 százalék körül várható. A fogyasztói árak alakulását az elkövetkező időszakban az élelmiszerek, illetve az üzemanyagok árainak változása befolyásolja majd leginkább. Az elemzés szerint májusig még enyhén gyorsulhat az infláció az élelmiszereknél, ám az év további szakaszában az infláció folyamatos lassulására lehet számítani. Az üzemanyagok esetében viszont már ebben a hónapban árcsökkenés várható.
A Tatra Banka elemzése szerint a fogyasztói árak növekedési ütemének az utóbbi hónapokban tapasztalt visszaesése révén, amennyiben megmarad a nominálbérek elmúlt két évben tapasztalt növekedési üteme, a reálbérek stagnálására lehet számítani az idén, a megelőző két év folyamatos csökkenése után.

MTI

hirdetés
Previous articleA meggy- és a cseresznyefák védelme kora tavasztól
Next articleFico: Szlovákiának egyet kell értenie a mélyebb integrációval