HAZA BELFÖLD Fico: Szlovákiának egyet kell értenie a mélyebb integrációval

Fico: Szlovákiának egyet kell értenie a mélyebb integrációval

840
hirdetés

Az Európai Unión (EU) belüli integráció elmélyítése mellett foglalt állást Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn Pozsonyban.

Szlovákiának nincs más esélye, minthogy egyetértsen az uniós integráció elmélyítésével, és az azt támogató országok csoportjába tartozzon – közölte a TASR közszolgálati hírügynökség, a kormányfőnek a pozsonyi Páneurópai Főiskolán (PEVS) tartott előadását ismertetve.
Az integráció elmélyítését az indokolja, hogy az EU-nak versenyképesnek kell maradnia olyan, dinamikusan fejlődő régiókkal szemben, mint India, Kína és Brazília – hangsúlyozta Fico. A versenyképesség fejlesztését célzó eddigi koncepció, a Lisszaboni Stratégia teljesen hatástalannak bizonyult – mutatott rá, hozzátéve, hogy szkeptikusan tekint az Európa 2020 stratégiára is.
A szlovák kormányfő a jelenlegi állapotokkal kapcsolatban úgy vélekedett, ha Európa túl akar élni és el kívánja érni a céljait, akkor egy mélyebb integrációs folyamaton kell átesnie. Az EU nehezen tudja növelni versenyképességét, amíg a tagországokban az egyéni érdekek uralkodnak, s az egyik tagországban 40 a másikban pedig 16 százalékos a társasági adó – hangoztatta Robert Fico.
„Nehéz úgy biztosítani a konkurenciaképességet, hogy van ahol az euró a fizetőeszköz és van ahol nem, hogy van ahol szociális államot építenek, másutt pedig a liberalizmus útját járják” – fogalmazott.
A szlovák miniszterelnök szerint az integráció mélyítésével összefüggő döntéseket minél korábban meg kellene hozni, ugyanis elképzelhető, hogy az ezzel kapcsolatos vita megosztja majd a tagországokat. Elképzelhetőnek nevezte, hogy néhány tagországból kialakul majd a mélyebb integrációt támogatók csoportja, amely saját szabályokat hoz létre. Szlovákiának ebben az EU nagy húzógazdaságait, Németországot és Franciaországot kell követnie, amelyek az integráció elmélyítése mellett döntöttek – szögezte le.

MTI

hirdetés
Previous articleTovább mérséklődött az infláció Szlovákiában
Next articleSörallergiás az első brit sörsommelier