HAZA GAZDASÁG Tovább csökkentené a társasági nyereségadót a szlovák kormány

Tovább csökkentené a társasági nyereségadót a szlovák kormány

1023
hirdetés

Feltételesen a társasági nyereségadó további csökkentését helyezte kilátásba jövőre Robert Fico szlovák kormányfő a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti napilap kedd esti vitafórumán – számolt be honlapján a pozsonyi lap szerdán.

Robert Fico kijelentése szerint, amennyiben a szlovák gazdaság teljesítménye „jól” alakul, a kormány a jövő évben jóváhagyhatja a társasági nyereségadó 21 százalékosra csökkentését, később pedig további egy százalékponttal csökkentheti azt.
Szlovákiában jelenleg a társasági nyereségadó 23 százalékos, azt idén januári hatállyal emelte erre a szintre Robert Fico kabinetje a korábbi 19 százalékos szintről.
A pozsonyi törvényhozás kedden, parázs vita után hagyta jóvá a januártól életbe lépő új jövedelemadó-törvényt, amely a jelenlegi 23 százalékosról 22 százalékosra csökkenti a társasági nyereségadó szintjét, valamint bevezeti az elvárt adó intézményét is, amelyet Szlovákiában vállalati licencnek neveznek.
Jelenleg a visegrádi négyek csoportjában Szlovákiában a legmagasabb a társasági nyereségadó mértéke, és még a januári adócsökkentést követően is az marad.
Amennyiben Robert Fico kabinetje a gyakorlatban is követni fogja a gazdasági vitafórumon a kormányfő által tett ígéretét, akkor 2016-ban 20 százalékos lenne a társasági nyereségadó mértéke. Így csak egy százalékponttal magasabb, mint amilyen szintre azt Mikulás Dzurinda első kormánya idején csökkentették, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy minél több külföldi befektetőt vonzzanak az országba.

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Nissan Juke 1.6 DIG-T N-Tec: Még mindig csodálják…
Next articleNőtt a lakásépítési kedv Szlovákiában