HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Törölték Orbánt az oxfordi dicsőségfalról

Törölték Orbánt az oxfordi dicsőségfalról

1011
hirdetés

orban-tusvanyoson(210x140)A magyar miniszterelnök egy évet tanult a világhírű egyetemen. Az intézmény sajtósa elismerte, hogy direkt távolították el a nevét a büszkeséglistáról.

Orbán Viktor 1989 szeptemberétől a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális filozófia történetét hallgatta, de tanulmányait az 1990-es magyarországi országgyűlési választás miatt félbeszakította.

A magyar miniszterelnök neve szerepelt az egyetem honlapján található Famous Oxo­nians (híres oxfordi diákok) listán is. Olyan előkelő társaságban volt, mint például Naruhito japán koronaherceg, több államfő és kormányfő a világból, Nobel-díjasok, a Monty Python-os Michael Palin, Stephen Hawking vagy éppenséggel Hugh Grant.

A Borsnak tűnt fel, hogy eltűnt Orbán Viktor neve a listáról, megkérdezték az egyetemtől ennek az okát. Az intézmény egyik sajtómunkatársától azt a választ kapták, hogy rendszeresen felülvizsgálják a listát, és nemrég döntöttek a kurtítása mellett, amikor új honlapra költöztek. Hogy miért éppen Orbán nevét törölték, arra nem tért ki.  A lap megnézte azt is, hogy kik estek még a rövidítés áldozatául. Mint írják csak néhány nevet töröltek, elsôsorban olyanokét, akik már régen elhunytak, mint például Dudley Moore színész.

Oxford – akikre büszkék vagyunk

A világ egyik leghíresebb, legpatinásabb és legszínvonalasabb egyetemének van kik közül válogatni az eminens diákok büszkeségfalára. Bár a pontos alapítási dátumot nem tudni, arra van bizonyíték, hogy 1096-ban már tanítottak itt – ez a második legöregebb olyan egyetem, ami ma is létezik.

A 13- 14. századi diákok között a filozófia olyan kitűnőségei tanultak itt, mint Roger Bacon vagy William of Ockham. Később Morus Tamás vagy rotterdami Erasmus is itt okította magát, de a Gulliver-író Jonathan Swift, Oscar Wilde vagy Lewis Caroll sem hozott szégyent életművével az iskolájára. És akkor még nem említettük J. R. R. Tolkient, V. S. Naipault, John La Carrét, Stephen Hawking fizikust, Indira Gandhit, T. S. Eliotot.

 

Hír24

hirdetés
Previous articleMegújult Komárom első köztéri szobra
Next articleÚjra üzemel a bősi vízerőműnél a hajóforgalom