HAZA KULTÚRA Tisztelgés a magyar líra előtt

Tisztelgés a magyar líra előtt

928
hirdetés

József Attila születésnapján (1905) ünneplik a magyar költészet napját. Április 11-én született Márai Sándor (1900) felvidéki költő és író is.

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi rendezvényekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.
A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

A budapesti Thália Színház Mikroszínpadán „Az év versei 2013” című kötetben szereplő csaknem száz költő olvassa fel műveit 11 és 23 óra között. A Kossuth Rádió weboldalán élő videoközvetítés formájában bárki bekapcsolódhat az eseménybe. A Felvidékről a Felvidékről Csehy Zoltán, Gál Sándor, Szászi Zoltán, Tőzsér Árpád, Z. Németh István is résztvevői a versmaratonnak.

A Felvidéken is számos rendezvényre kerül sor április 11-én, íme néhány program „ízelítőül”:

Kassán emlékünnepséget tartanak Márai Sándor születésének 113. évfordulója alkalmából, amely a Kassa 2013 – Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat részeként kerül megrendezésre 16 órától. Az ünneőség Márai Sándor szobránál kezdődik, majd 17 órától Márai Sándor: „Régi Kassa, álom” című könyvbemutatójával folytatódik a Márai stúdióban, melyet beszélgetés követ Dékányné Jáky Judittal, az író unokahúgával.

A Komáromi Szalon Márai-estjére 18 órától kerül sor a RÉV-ben. Az est vendége Szegedy Maszák Mihály, Széchenyi-díjas irodalomtörténész. Házigazda, Gazdag József, újságíró. Az esten részletek hangzanak el Márai Sándor naplóiból, valamint értékes könyvnyereményekhez juthatnak a résztvevők a Helikon Kiadó jóvoltából.

Nagytárkány – A Csemadok-szervezet és a község önkormányzata 16.30 órai kezdettel a Nagytárkányi Művelődési Házban tartja a „Költészet Napja” rendezvényét. A rendezvény keretén belül Pósa Lajosra, a nagy mesemondóra, az eredeti magyar gyermekirodalom megteremtőjére emlékeznek.

Tornalján 17.30-tól a Rákóczi Magyar Ház szervezésében a Madárteremben tartanak „versünnepet”.

A Csemadok Lévai Alapszervezete mellett működő Juhász Gyula Irodalmi Színpad 14 órától 20 óráig Vers-Kalákát szervez a Csemadok-székházban.

Felvidék.ma, on

hirdetés
Previous articleSzabó Máté: Szakmai egyeztetést tartottak a V4-országcsoport ombudsmanjai
Next articleMondd el atyáid fájdalmát!