HAZA RÉGIÓ Tervben van a Tiszti Pavilon szakaszos felújításának folytatása

Tervben van a Tiszti Pavilon szakaszos felújításának folytatása

555
hirdetés

Mindig örömmel számolunk be arról, ha Felvidék-szerte történelmi épületek újulnak meg. Korábban a Komárom szívében található Tiszti Pavilon egyik épületrészének hozzávetőleg két évig tartó megszépülését is figyelemmel kísértük. Újabban pedig egy pavilonbeli lépcsőalj téglaborításának visszaállításáról és a további épületrészek felújítását célzó projektek kidolgozásáról értesültünk.

A korábbi munkálatokat vezető Csütörtöki András szobrász-restaurátor felidézte, hogy korábban befejezték a pavilonépület hintáspark felőli, balesetveszélyes részének felújítását, ami két évig tartott.

„Miután a fenti bástyarész teljesen tönkrement, azt újból fel kellett építeni, valamint a borítást teljes mértékben pótolni. Elkészült a patinás történelmi épület Klapka tér felőli homlokzata, valamint a bástyák, és új borítást kapott a terasz. Azután megújult a kültéri színpad, ahol egész nyáron programok várják az érdeklődőket. A munkálatok teljes ára áruforgalmi adóval együtt hozzávetőleg 200, áfa nélkül pedig 165 ezer euró volt, melyet a város a saját költségvetéséből fedezett. Ebből az összegből mintegy kétszáz öntvény, díszítőelem is készült…”

– fejtette ki.

Azt is elmondta, hogy ahol a Tiszti Pavilon udvar felőli kapurészéből feljutunk a Városi Hivatalhoz tartozó emeleti helyiségekbe, a lépcsőalj nagyon rossz állapotban volt, de nemrég sor kerülhetett az eredeti téglaborítás visszaállítására.

„A lépcsőalj egy részét a szocializmus éveiben lebetonozták, aszfaltréteggel is bevonták. Aztán a múlt csúfságainak eltávolítására és az eredeti téglaborítás visszaállítására Komárom város több mint 6 ezer eurós támogatást kapott a Nyitra Megyei Önkormányzattól. Mivel a műemlékvédelmi felügyelet úgy ítélte meg, hogy ezeket a munkálatok nem kell restaurátoroknak elvégezni, ezért az iparművészeti jellegű felújítást nem mi végeztük, hanem a vonatkozó közbeszerzést megnyerő kivitelezők. A lényeg az, hogy ismét láthatók az általuk óvatosan megtisztított, eredeti téglák, a hiányzókat pedig újabb, hasonló színű, égetett téglákkal pótolták. Végül matt bevonattal tartósították a téglaborítást“

– mondta el.

Felidéztük a korábbi munkálatokat is…

Értesüléseink szerint készülőben van egy pályázat, melynek célja a Tiszti Pavilon további részeinek renoválása. Arról Andrej Ozimy projektmenedzsert, a komáromi erődben túravezetéseket és további szolgáltatásokat is biztosító Pro Castello Comaromiensi közhasznú szervezet igazgatóját, a Komáromi Városi Hivatal illetékes munkatársát kérdeztük.

„A szakemberekkel már bemérettük a Tiszti Pavilon jelenlegi állapotát, s az alapján majd elkészülnek az épület-komplexum további részeinek felújítására vonatkozó projektek. Ugyanis szeretnénk a további felújítási munkálatokra pályázati támogatásokat szerezni a Szlovákia által felújításokra kapott uniós pénzeszközökből. A részletes terveinket majd az ünnepek után, 2023 januárjában egyeztetjük a Komáromi Városi Hivatal illetékeseivel“

– árulta el Ozimy igazgató, aki a későbbiekben szívesen nyilatkozik majd a további tervezett felújítások részleteiről.

„Az emeletes tiszti pavillon a mult század ötvenes évei végén és a hatvanas évek elején épült, s tiszti lakásul szolgál. Földszintjén a mérnökkari parancsnokság és a katonai kaszinó helyiségei vannak elhelyezve. Ez voltaképpen tudományos egyesület, s a Komáromban állomásozó katonatisztek kellemes szórakozásáról, felolvasásokról és mulatságokról gondoskodik, melyeken meghívott polgári egyének is részt szoktak venni. Vendéglőjének a sétatérre nyíló kellemes nyári kerthelyisége is van”

– írta az épületről Borovszky Samu a Magyarország vármegyéi és városai című munkájában a 20. század elején.

Az I. Ferenc József császár uralkodása idején épített neogótikus épület emeleti helyiségei a komáromi erődben szolgáló császári és királyi hadsereg tisztjeinek és azok családjainak szállásaként szolgáltak. A fő homlokzatán olvasható a császár saját mottója: Viribus Unitis – Egyesített erőkkel. A földszinten tiszti kaszinó működött. Jelenleg a termeket a Selye János Egyetem, a Komáromi Városi Hivatal, egy gyógyszertár és néhány étterem használja. A Tiszti pavilon udvarán szabadtéri színpad épült, az udvaron látható továbbá Selye Jánosnak, a stresszelmélet kidolgozójának mellszobra, valamint egy híd, amely Észak- és Dél-Komárom összetartozását jelképezi.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

Képek: Dunamente – Podunajsko

hirdetés
Previous articleA Komáromi Kórházban szenteste napján világra jött az idei 800. újszülött
Next articleFelmérés:A válaszadók 45,8 százaléka tartja előnyösnek Csehszlovákia szétválását