HAZA BELFÖLD Felmérés:A válaszadók 45,8 százaléka tartja előnyösnek Csehszlovákia szétválását

Felmérés:A válaszadók 45,8 százaléka tartja előnyösnek Csehszlovákia szétválását

383
hirdetés

A megkérdezettek 45,8 százaléka véli úgy, hogy előnyt jelentett Csehszlovákia kettéválása, ebből 18,7 százalék határozottan előnyösnek tartja ezt. Majdnem ugyanennyien, azaz a válaszadók 44,6 százaléka nem tartja előnyösnek a szétválást, ebből 19,8 százalék gondolja ezt határozottan – derül ki az AKO által a TASR hírügynökség számára készített exkluzív felmérésből.

illusztráció, Pixabay

Az ügynökség december 6. és 12. között végezte a reprezentatív felmérést 1000 válaszadó bevonásával. A kérdés így hangzott: Néhány napon belül megemlékezünk Csehszlovákia szétválásáról és az önálló Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulójáról. Véleménye szerint ez a lépés előnyös volt, vagy nem volt előnyös Szlovákia polgárai számára?
A megkérdezettek 45,8 százaléka tartja előnyösnek ezt a lépést (18,7 százalék szerint mindenképpen előnyös, 27,1 százalék szerint pedig inkább előnyös). A válaszadók 44,6 százaléka úgy véli, hogy a döntés nem volt előnyös (24,8 százalék szerint inkább nem volt előnyös, 19,8 százalék szerint biztosan nem volt előnyös).
A válaszadók 8,8 százaléka nem tudta megítélni a helyzetet, 0,8 százalék pedig nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre.
Az ország kettéválását az átlagosnál többen tartják előnyösnek a legfiatalabbak, azaz a 18 és 33 év közötti válaszadók, a képzettebbek, azaz az érettségizettek, illetve a középfokú végzettségű válaszadók és a diplomások között, valamint Pozsony, Eperjes és Zsolnai megye lakosai. Az SNS, a PS, az OĽANO, az SaS szavazói, valamint a Hlas-SD, a Sme rodina és a KDH szavazói is az átlagosnál kissé többen értékelik előnyösnek a kettéválást.
Inkább negatívan értékelik a lépést az 50 és 65 év közötti válaszadók és a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, valamint Nyitra és Besztercebánya megye lakosai. A magyar nemzetiségű lakosok, a Szövetség-Aliancia, a Magyar Fórum (Maďarské fórum), a Republika és a Smer-SD szavazói is inkább negatívan értékelik a Szlovákia és Csehország szétválását.

TASR

hirdetés
Previous articleTervben van a Tiszti Pavilon szakaszos felújításának folytatása
Next articleAz influenzajárvány miatt hosszabb ideig kell várni az orvosi rendelőben