HAZA BELFÖLD Távozik a szlovák egészségügyi miniszter, de a kormánypártok folytatják a közös kormányzást

Távozik a szlovák egészségügyi miniszter, de a kormánypártok folytatják a közös kormányzást

1298
hirdetés

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter távozik posztjáról, de a kormánykoalíció pártjainak sikerült megegyezniük a közös kormányzás folytatásáról – derült ki Igor Matovič szlovák miniszterelnöknek több kormánytaggal közösen tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    A kormánykoalíciót alkotó négy párt vezetői szerdán este kezdtek egyeztetni a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután a koalíción belül már huzamosabb ideje feszült légkör teljesen elmérgesedett, és egyre hangosabbá váltak a kormány átalakítását követelő hangok.
    A kormánykoalíción belüli feszültségnek több oka is van. A legfőbb, hogy a koalíció egyes pártjainak a járványkezelésről alkotott elképzelései részben különbözőek. A helyzeten tovább ront, hogy Igor Matovič kormányfő és a gazdasági tárcát vezető Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke között – részben a járványhelyzet kezelése okán – személyes ellentétek feszülnek. A helyzet akkor mérgesedett el teljesen, amikor Igor Matovič a liberálisok nemtetszése ellenére a múlt héten úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. Ezután erősödtek fel a kormányátalakítást követelő hangok a koalíción belül.
    Igor Matovič a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az egészségügyi tárca éléről távozó Krajcínak, s azt mondta, hogy rendkívül büszke rá, mivel a kormány összes tagja közül ő dolgozott a legtöbbet az elmúlt évben. Hangsúlyozta: erkölcstelennek tartja, hogy Krajcí távozását azok követelték, akik leginkább ellenezték a járvány megfékezését célzó intézkedéseket.
    „Háborút indítottak ellene a Szputnyik V oltóanyag beszerzése kapcsán, és rituális áldozatot csináltak belőle” – fogalmazott Matovič, rámutatva: „a politika ilyen”, s a kormány csak egy hajszálnyira volt a széteséstől.
    Marek Krajčí rövid nyilatkozatában azt mondta: a két kisebb koalíciós párt az ő távozásához kötötte a kormánykoalíción belül maradását, így nem volt más lehetősége, mint a lemondás. „Nem akartam obstrukciókat, tehát lemondok” – mondta Krajcí.
    A szlovák kormánykoalíció pártjai között a közös kormányzás folytatásáról tartott szerda esti egyeztetés részletes eredményeiről a szlovák miniszterelnök közlése szerint egy későbbi időpontban, közösen tájékoztatnak majd a pártvezetők.


MTI

hirdetés
Previous articleFélidőben Csicsón
Next articleŐrizetbe vették a szlovák titkosszolgálat vezetőjét