HAZA BELFÖLD Őrizetbe vették a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

Őrizetbe vették a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

1527
hirdetés

Őrizetbe vette a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatóját, Vladimír Pčolinskyt csütörtökön reggel a rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – jelentette a TASR szlovák hírügynökség sajtóinformációkra hivatkozva.

    A hírről elsőként a liberális Dennik N számolt be, ők úgy tudják, hogy a titkosszolgálati vezetőt korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe. A lap szerint Pčolinsky korábban pénzt fogadott el egy jelenleg vizsgálati fogságban lévő nagyvállalkozótól, Zoroslav Kollártól, állítólag azért, hogy állíttassa le a titkosszolgálat ellene folytatott lehallgatásait.
    A lap információi szerint Pcolinskyt saját egykori helyettese, az ősztől ugyancsak korrupciós vádak alapján vizsgálati fogságban lévő Boris Bena tanúvallomása alapján vehették őrizetbe.
    A NAKA tavaly ősz óta több magasrangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőt, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőt vett őrizetbe.
    A mostani eset ezektől jelentősen különbözik abban, hogy olyan személyt érint, akit már a jelenlegi kormányzat nevezett ki. A SIS igazgatói posztját tavaly tavasztól betöltő Vladimír Pcolinskyt a négypárti szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Boris Kollár vezette Család vagyunk párt jelölte erre a posztra.
    A párt elnöke Pcolinsky őrizetbevételére reagálva, levélben fordult az államfőhöz, azt kérve: azonnal helyezze szolgálaton kívül a titkosszolgálati igazgatót, hogy vallomást tehessen az ügyben.


MTI

kép: facebook

hirdetés