HAZA Egyéb Tamás Ilonka néni: ítéljék el Szlovákiát

Tamás Ilonka néni: ítéljék el Szlovákiát

781
hirdetés

Az Európai Parlament petíciós bizottsága a jogfosztott felvidéki magyarok ügyét zárt ülésen tárgyalja május 27-én. Az érintettek sem vehetnek azon részt. Tamás Ilonka néni így nem utazhat Brüsszelbe, viszont Lomnici Zoltánon keresztül üzen. Juhász Imre Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos beadványát is tárgyalják.
A sajtó és a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyalnak majd hétfőn Brüsszelben arról a petícióról, amely a magyar állampolgárság felvétele miatt meghurcolt felvidékiek védelmében született. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő szerint a zárt tárgyalás súlyos eljárási jog-sértés.
„Kérem, hogy Brüsszelben, – ha lesz rá mód- tájékoztassa az illetékeseket, hogy örülök, hogy születésnapi ajándékként legalább napirendere tűzték az én és sorstársaim ügyét, – vagyis a Szlovák Köztársaság által a kettős állampolgárság ügyében hivatalos szervektől elszenvedett jogsértéseket.
101 évesen immáron harmadik éve élek a saját tulajdonú lakásomban úgy, hogy az Európai Unió egyetlen egy tagállamában sincs bejegyzett állandó lakhelyem. Nincs személyigazolványom, nincs útlevelem. Nincs szavazati jogom, jogosultságom és nincsenek jogaim.
Sorstársaimmal együtt nap-mint nap tapasztaljuk, hogy a Szlovák Köztársaság súlyosan megsérti a közösségi jogot és az Únió polgárait védő rendelkezéseket, úgy mint: a diszkrimináció tilalmát, a megfelelő eljáráshoz, így a jogorvoslathoz való jog garantálását, a jóhiszeműen szerzett jogok védelmének garantálását, a hatékony felülvizsgálat lehetőségének elvét, az egyenlőség, és az arányosság elvét.
Továbbá sérült és sérül a jogbiztonság elve, mivel jogfosztott sorstársaimmal egyetemben bíztunk abban, hogy a Szlovák Kormány betartja a Szlovák Alkotmányba foglaltakat.
Sorstársaimmal együtt úgy véljük, hogy az Európai Unió egyik fontos feladata polgárainak megvédése, ha bármely tagállam a csatlakozáskor vállalt kötelezettségét megsértve, az uniós jogot semmibe véve jogsértéseket követ el.
Ha ott lehetnék Brüsszelben, felhívnám a bizottság tagjainak figyelmét arra, hogy a jogsértést elkövető államokkal szemben legyenek mindig következetesek. Nem engedhető meg, hogy azonos jogsértéseket különböző mércével mérjenek.
Kérem a Bizottságot, hogy ítélje el a Szlovák Köztársaságot, mint az EU olyan tagállamát, amely semmibe veszi a közösségi jogot, a saját alkotmányát, és nem harmonizálja saját törvényeit. A hatályban lévő törvényhez mai napig nem rendeltek végrehajtási utasításokat, aminek következtében a köztisztviselők sorozatos jogsértéseket követnek el”- írja Tamás Ilona, Comenius díjjal és a Szlovák Köztársaság arany plakettjével kitüntetett nyugalmazott pedagógus Lomnici Zoltánnak, az Emberi Méltóság Tanács elnökének.

A szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyar állampolgárok ügyével foglalkozó beadványt, Lomnici Zoltán és Gubík László, a szlovák állampolgárságától megfosztott egyik felvidéki magyar tavaly ősszel nyújtotta be az EP petíciós bizottságához. Azt a petíciós bizottság januárban „kivizsgálandónak” ítélte, később pedig május 27-re tűzte ki érdemi megtárgyalását.
Gubík Lászlót elmegy Brüsszelbe, s elkíséri további három sorstársa Boldoghy Olivér, Fehér István és Kassai Gyula, valamint Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke is. Mivel zárt ülést rendeltek el, hivatalosan nem vehetnek részt a petíciós bizottság tárgyalásán, de megpróbálnak bejutni.

Az EP Petíciós Bizottsága 2012. szeptember 20-án tárgyalta először a Dr. Juhász Imre, Hahn-Seidl Alida és Bagó Zoltán által benyújtott petíciót a Beneš-dekrétumok ügyében. A szakbizottság akkor elutasította az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét és nyitva hagyta a petíciót. Május 27-én ezt újra tárgyalják. Beadványában az időközben alkotmánybírává választott Juhász Imre arra is felszólítja az Európai Parlamentet, hogy függessze fel Szlovákia európai uniós tagságát, amennyiben Szlovákia folytatja az emberi jogokat sértő politikáját.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous article29. testületi ülés
Next articleGyönyörű és trendi ruhákkal vár mindenkit a Designer Vintage