HAZA BELFÖLD Szlovákiában is elrettentő képek kerülnek a cigarettás dobozokra

Szlovákiában is elrettentő képek kerülnek a cigarettás dobozokra

825
hirdetés

edA jövő évtől már Szlovákiában is megjelennek a dohánytermékek dobozain a dohányzás káros hatásait szemléltető, elrettentő képek – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi tárca által közölt információkra hivatkozva szerdán.

    A szlovák egészségügyi tárcánál kidolgozott törvénymódosítás értelmében a dohánytermékek csomagolásán az egészségügyi ártalmasságra figyelmezető szöveg mellett elrettentő képeket is feltüntetnének. A módosítás, ha elfogadja a parlament, jövő májustól lép hatályba. A tervezetről már őszi ülésszakán szavazhat a pozsonyi törvényhozás, amely legutóbb 2008-ban tárgyalt hasonló szabályozásról, de akkor annak piaci kihatásaira hivatkozva elutasította azt.
A hatályos szlovák szabályozás a cigarettás dobozok felületének 30, illetve 40 százalékát tartja fenn a figyelmeztető feliratok számára. A szlovák szaktárca módosító javaslata szerint ezt az arányt a csomagolás felületének 65 százalékára emelik és a szöveg mellett az elrettentő képek is megjelennek majd. A dohánytermékek csomagolásán megjelenő elrettentő ábrázolások sorában egyebek mellett egy vért felköhögő fiatal nő, illetve egy hullaházban fekvő férfi képe is megjelenik majd, és lesznek a dohányzás káros hatásait szemléltető más fényképek is, amelyek például betegségtől károsult végtagokat, fogsorokat mutatnak.
Szlovákiában statisztikák szerint a felnőtt lakosság jelenleg mintegy ötöde dohányzik, ez az arány alacsonyabb, mint az európai átlag. Ugyanakkor a felnőtt dohányosok száma Szlovákiában 2002 óta folyamatosan csökken, éves szinten mintegy két százalékponttal. A fiatalok körében viszont az elmúlt években nőtt a dohányzók aránya. Az országban évente mintegy 11 ezer halálesetet írnak a dohányzás okozta megbetegedések számlájára, az egészségügyi ellátórendszer pedig éves szinten átlagosan mintegy 200 millió eurót költ ezeknek a betegségeknek a kezelésére.

MTI

fotó: illusztráció

hirdetés
Previous articleAz SaS és az MKP gazdasági reformprogramokról tárgyalt
Next articleAláírta a menekültek befogadásáról szóló megállapodást Szlovákia és Ausztria