HAZA BELFÖLD Az SaS és az MKP gazdasági reformprogramokról tárgyalt

Az SaS és az MKP gazdasági reformprogramokról tárgyalt

930
hirdetés

Az SaS és az MKP a liberálisok Agenda 2020 néven szereplő gazdasági reformprogramjáról tárgyaltak, de állítólag szó esett a választásokat megelőző esetleges együttműködésről is. Ezt azonban egyik fél sem erősítette meg.

„Az MKP képviselőivel gazdasági reformprogramunk, az Agenda 2020 kapcsán találkoztunk. Már annak bemutatásakor jeleztük, hogy találkozni fogunk más pártokkal, s keresni fogjuk a véleményegyezéseket és a közös megoldásokat. Az MKP képviselőinek tanulmányozásra átadtuk az Agenda 2020-at”, reagált a TASR azon kérdésére Katarína Svrčeková, a SaS szóvivője, hogy a liberálisok tárgyaltak-e az MKP képviselőivel a választásokat megelőző együttműködésről.

„Az SaS és az MKP képviselői gazdasági kérdések megvitatása céljából találkoztak. Ezek legfontosabbika az SaS műhelyéből származó Agenda 2020 program ismertetése volt. Az SaS tárgyalásra hívott bennünket ezen program ismertetésének keretén belül, hogy mi is mondjuk el a véleményünket”, adott hasonló választ Fiala Ilona, az MKP sajtótitkára.

Az Agenda 2020 gazdasági reformprogram hat lépésben kívánja elősegíteni azt, hogy Szlovákiában megérje vállalkozni, dolgozni és élni. Munkaváltozatról van szó, amelyet a liberálisok meg akarnak vitatni a vállalkozókkal és a többi jobboldali politikai párttal is. Az SaS reméli, hogy a többi jobboldali párt programjának minél több pontjával egyetért majd.

A liberálisok többek között változásokat szeretnének eszközölni az adózás terén. Csökkenteni kívánják az adókat és egyszerűsíteni az adózást, 2017 januárjától visszatérnének az egységes 19 százalékos jövedelemadóhoz. Ezt követően 2019 januárjától a jövedelemadót 15 százalékra csökkentenék. A hozzáadottérték-adót egységesítenék és olyan szintre csökkentenék, amely a költségvetés szempontjából semleges, hogy a reformprogram ne növelje az államadósságot. Egyúttal megszüntetnék az adólicensz fizetését.

Ami a járulékfizetéseket illeti, az SaS itt is gyökeres reformot javasol, mégpedig a járulékbónusz bevezetését. A liberálisok módosítani kívánják a Munkatörvénykönyvet, hogy ily módon is elősegítség új munkahelyek kialakítását.A vállalkozói közeget mentesítenék a felesleges bürokráciától.

Az állami bürokrácia visszaszorítása érdekében a polgárokat mentesíteni kívánják a hivatali zaklatások, packázások alól. Javasolják például a bértáblázatok megszüntetését, minden hivatal számára kötelező stabil fogadóórákat vezetnének be és minden szerdán 14 órától 18 óráig állnának az ügyfelek rendelkezésére. A jobb átláthatóság érdekében és a korrupció elleni harc terén elejét vennék a pazarlásnak, a lopásnak és a hatalommal való visszaélésnek.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMost hétvégén a nyár legnagyobb bulija Komáromban: Lake Up Fesztivál
Next articleSzlovákiában is elrettentő képek kerülnek a cigarettás dobozokra