HAZA BELFÖLD Aláírta a menekültek befogadásáról szóló megállapodást Szlovákia és Ausztria

Aláírta a menekültek befogadásáról szóló megállapodást Szlovákia és Ausztria

1135
hirdetés
Magyarkanizsa, 2015. július 22. Migránsok a szerbiai Magyarkanizsa központjában 2015. július 22-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
Magyarkanizsa, 2015. július 22.
Migránsok a szerbiai Magyarkanizsa központjában 2015. július 22-én.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

Szlovákia és Ausztria belügyminiszterei kedden Bécsben aláírták azt az államközi megállapodást, amelynek értelmében Szlovákiában helyeznek el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó bevándorlót.

    Johanna Mikl-Leitner, az osztrák belügyi tárca vezetője szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal írta alá az egyezményt, amely szerint még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst helyeznek át Ausztriából a magyar-szlovák határon fekvő Bősre (Gabcikovo), egy egyetemi épületbe. A megállapodást szükség esetén több évvel is meghosszabbíthatják.
    A tervek szerint Szlovákia az elhelyezés, az ellátás és a takarítás költségeit, valamint a villany-, a gáz- és a vízfogyasztást is állja. Továbbá irodahelyiségeket bocsát a szociális munkások rendelkezésére, és jogi tanácsadást biztosít. Ausztria pedig egyebek között az orvosi ellátás és a biztonsági szolgálat biztosításával járul hozzá a befogadóhely működtetéséhez.
    Mikl-Leitner az aláírást követően úgy nyilatkozott, hogy a megkötött megállapodás Ausztria számára egy kis könnyebbséget jelent, de jól mutatja Szlovákia szolidaritását a kérdésben. A miniszter korábbi nyilatkozatai szerint kis lépés történt ugyan, de jelzésértéke van.
    Robert Kalinák a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Ausztria csaknem tíz évvel ezelőtt, a schengeni csatlakozáskor segített rajtuk, most ezt szeretnék viszonozni.
    Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: összességében Ausztria számára így költségtakarékosabb lesz az elhelyezés. Konkrét összegekről azonban sem ő, sem szlovák kollégája nem beszélt.
    A bősi lakosok tiltakoztak a menekültek elhelyezése ellen. A legújabb információk szerint az ötezer lelkes községben már több mint háromezer tiltakozó aláírás gyűlt össze. A környéken lakók leginkább a terjedő betegségektől és a terroristaveszélytől tartanak.
    A polgármester, Fenes Iván korábban a lakosokhoz intézett nyílt levélben leszögezte, hogy Bős vezetése a múltbeli tapasztalatok és a jelenlegi világméretű gondok alapján elhatárolódik a kormány tervétől, hogy a községben menekülttábort hozzanak létre. A levél szerint minden rendelkezésre álló eszközzel megpróbálják majd megakadályozni a tábor létrehozását. Az Új Szó című, magyar nyelvű szlovákiai naplap internetes kiadása Fenes Ivánra hivatkozva múlt héten azt írta, hogy a képviselőtestületi határozat szerint augusztus 2-án helyi népszavazás is lesz az ügyben.
    A Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) elismerően szólt az egyezségről, és az európai szolidaritás példájának nevezte az együttműködést.
    Az osztrák segélyszervezetek kritikusan fogadták a megállapodást. Az Amnesty International ausztriai szervezetének főtitkára, Heinz Patzelt szánalmasnak és groteszknek nevezte azt, és arról beszélt, hogy a menekülteket nem lehet „csomagmegőrzőbe” adni. Szerinte Ausztria minden oda érkező migránst emberhez méltó körülmények között tudna elhelyezni. A Caritas főtitkára, Bernd Wachter elmondta: ugyan örömmel fogad minden olyan kezdeményezést, amely megakadályozza, hogy az ausztriai Traiskirchenben a menekülteknek a szabad ég alatt kelljen aludniuk, a mostani megállapodással létrejött helyzetet azonban nem tekinti fenntartható állapotnak.
    Az osztrák lapok is kritizálták a megállapodást. A Die Presse című napilap egy korábbi írásában emlékeztetett arra, hogy június végén a pozsonyi törvényhozás az unió kötelező menekültkvótáit elutasító határozatot hagyott jóvá. Az újság másik korábbi vezércikke szerint következetlenség az osztrák belügyminiszter részéről, hogy a Szlovákiával kötött megállapodást hősies segítőkészségként dicséri, és jelzésértékű szolidaritásként értékeli. „Még itt csengenek Robert Fico szlovák miniszterelnök szavai” arról, hogy mit kezdjen országa azzal, ami Líbiában, Irakban vagy Szíriában történik – jegyezte meg a szerző. A fő kérdés szerinte az, hogy hosszú távon mit üzen az együttműködés. A Der Standard című osztrák lap korábbi számának kommentárja szerint az osztrák belügyminisztériumnak inkább az a fontos, hogy pozitív
szalagcímeket lásson, és elterelje a figyelmet azokról gondokról, amelyeket a tárca nem képes megoldani.
    Tavaly 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, ezekből kilencezret fogadtak el. A külügyminisztérium legújabb számítása szerint idén 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.

MTI

fotó: mti (illusztráció)

hirdetés
Previous articleSzlovákiában is elrettentő képek kerülnek a cigarettás dobozokra
Next article53. Járási Dal- és Táncünnepély