HAZA BELFÖLD Szlovákiában egyötödével keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál

Szlovákiában egyötödével keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál

790
hirdetés

Szlovákiában átlagban csaknem 21 százalékkal keresnek kevesebbet a nők mint a férfiak, így a nemek közti bérkülönbség 5 százalékponttal magasabb, mint az Európai Unióban mért átlag – derült ki a szlovák munka-, szociális és családügyi minisztérium adataiból.

Bár a férfiak és a nők átlagos keresete közötti eltérés Szlovákiában 7 százalékkal csökkent elmúlt tíz év során, még mindig viszonylag jelentősnek mondható. A két nem átlagkeresetei közti különbség az elmúlt években tapasztalt csökkenése, Olga Pietruchová a tárca szakértője szerint leginkább a gazdasági válság és az annak következtében történt bércsökkenésnek volt betudható.
Egy több mint százezer résztvevővel készült legutóbbi felmérés szerint a tavalyi évben Szlovákiában a férfiak átlag bruttó bére 948 eurót tett ki, míg a nők esetében ez az összeg 749 euró volt. A két nem átlagbére közötti különbség így közel 21 százalékot tett ki az elmúlt évben. Szakértők elemzése szerint a jelenség főként annak tudható be, hogy továbbra is viszonylag kevesebb nő dolgozik vezető beosztásban, valamint annak is, hogy magasabb a női munkavállalók aránya az anyagilag kevésbé értékelt pozíciókban.
A felmérésből ugyanakkor kitűnt, hogy a férfiak és a nők bérei közötti eltérés akkor is kimutatható volt, ha ugyanolyan munkahelyi beosztásban dolgozók fizetését hasonlították össze.
A férfiak és a nők átlagbére között Szlovákiában a felső fokú végzettséggel rendelkezők, a legmagasabb beosztásokban dolgozók, illetve a 35 és 45 év közöttiek korosztályában tapasztalhatók a legnagyobb eltérések. A statisztikákból kitűnt, hogy a nők és férfiak munkabére közötti különbség már a pályakezdők esetében is jelentkezik.

MTI

hirdetés
Previous articleCzöpek Valéria sikere a biológiai olimpián
Next articleSzólj bele a közéletbe – Morus Szent Tamás közéleti akadémia