HAZA BELFÖLD Szólj bele a közéletbe – Morus Szent Tamás közéleti akadémia

Szólj bele a közéletbe – Morus Szent Tamás közéleti akadémia

802
hirdetés

A fiatalok közönye a közélet iránt mára már komoly méreteket ölt. A most felnőtt generációt legkevésbé a közélet, vagyis saját sorsának kezébe vétele érdekli, ami meglehetősen demoralizálóan hat a társadalom egészére.

Az efféle közöny ellen hirdetett harcot az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. A Jezsuita Renddel közösen útjára indította a Morus Szent Tamás közéleti akadémiát, melynek fő célkitűzése, hogy a fiatalokkal és a most felnövő generációval megismertesse, hogyan lehet a keresztényi értékeket a közélet tárgyává tenni. Illetőleg, hogyan lehet ezek értékek mentén érdekképviselni a közt.
A képzéssorozaton a kereszténydemokráciában szakavatott politikusok, teológusok, kommunikációs szakemberek tartanak előadásokat, melyeket rendszerint átfogó beszélgetések követnek.
„Számunkra fiatal kereszténydemokraták számára Morus Szent Tamás élete, politikai tevékenysége több szempontból is példaadó. Keresztény hitét a börtön sem ingatta meg, a jó állam garanciáját pedig a jog uralmában látta. Ezért több rendezvényünk is az ő nevét viseli, mely események lehetőséget adnak arra, hogy a fiatalok együtt lehessenek és beszélgethessenek egymással erről” – vallja Gaál Gergely az IKSZ elnökhelyettese, és a képzés egyik kezdeményezője.

A többstációs rendezvénysorozat nem meghatározott időközönként kerül megrendezésre, Esztergomban a Bazilika szomszédságában lévő Szent Adalbert Konferencia Központban. A múlt szombaton immár a második évfolyam végzett, de a szervezők szeretnék, ha a képzés folytatódna, mivel megvallásuk szerint a keresztényi értékeknek igen is van helye a közéletben, és erre minél több fiatal figyelmét szeretnék felhívni.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Felvidékről a Via Nova ICS is, aki a nyíltan keresztény, és tavaly ősztől Keresztény Platformmal is rendelkező Magyar Közösség Pártjának stratégiai partnere.

„Szerveződésünk mikéntjét illetően gyűjtőszervezet vagyunk, hiszen üzeneteinkkel szeretnénk megszólítani a legtöbb felvidéki magyar fiatalt. Ám egy gyűjtőszervezet kitűzött és képviselendő értékek, valamint biztos világnézeti iránytű nélkül csak jellegtelen massza. Számomra és a szervezet vezetői számára egyaránt ilyen iránytűként szolgál a kereszténység, ezért a hagyományos ifjúsági rendezvények szervezése és politikai üzenetek közvetítése mellett mindig is nagy hangsúlyt fektetünk a kereszténydemokrácia hagyományos alappilléreire, melyeket igyekszünk életközelivé tenni a fiatalok számára. A keresztény értékek mentén való fellépésünk a közélet palettáján ezért egy percig sem volt kérdés számunkra. Ebben találtunk kiváló partnerre az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szervezetében. Közös rendezvényeink és megmozdulásaink száma többszörösen meghaladná a tudósítás kereteit, ezért felsorolásuktól eltekintenék. Ez az együttműködés segít elmélyíteni, mint a magyar-magyar kapcsolatokat, úgy a hagyományos keresztényi értékeket is. Úgy gondolom, hogy ilyen alapokra kell, sőt csak ilyen alapokra lehet építeni a Kárpát-medence közéleti folyamatainak elkövetkezendő évtizedeit. A testvérszervezetünk indítványát nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, és szeretnénk mi is hasonlót megfoganosítani Felvidéken” – mondta Gubík László, a Via Nova ICS elnöke.

Csonka Ákos, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzlovákiában egyötödével keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál
Next articleÚjabb 1,7 millió amerikai diplomáciai iratot tett közzé a WikiLeaks