HAZA GAZDASÁG Szlovákiában drágább az élet, mint Magyarországon

Szlovákiában drágább az élet, mint Magyarországon

1558
hirdetés

52624Élelmiszerárak, internetkapcsolat, közlekedési és energiaköltségek – számos tényezőt kell figyelembe venni, ha ki akarjuk deríteni, hogy milyenek a fogyasztói árak egy országban.

A MoveHub internetes oldal készített egy kimutatást, hogy hol milyen drága, illetve olcsó az élet a földtekén. A fogyasztói árak világtérképe: türkiz és zöld színnel jelölték a viszonylag alacsony, világosbarnával, narancssárgával és vörössel a közepes költségű államokat. A sötét színek relatíve magas árakat jeleznek, a legdrágább országokat pedig sötétbarnára színezték.

Svájc és Skandinávia – a világ legdrágább régiói

Nem sok indokot lehet manapság felhozni arra, hogy Svájcba menjünk nyaralni, netán ott telepedjünk le. Nemcsak a frank árfolyamának felszabadítása az euró béklyójából emelte az egekbe az utazók szemszögéből a svájci árakat: ez az ország – ahogy azt a MoveHub infografikája is szemlélteti – enélkül is a glóbusz legdrágább úti célja.

16 o eletszinvonal jelmagyarazat

A nemzetközi összehasonlítás alapjául azokat az árakat vették, amelyeket a Numbeo globális adatbankban tartanak nyilván. Az árindex többek között tartalmaz élelmiszer- (például hús, kenyér, rizs, tojás, gyümölcs, zöldség és alkohol), étterem-, helyi közlekedési, benzin-, áramárakat, fűtési költséget, vízdíjat és az internetkapcsolat költségét. Viszont nem vették figyelembe az esetleges lakbérköltséget vagy egy ingatlan árát, így a felállított lista sem tükrözi hűen a valós megélhetési költségeket, de minden ilyen statisztikának vannak gyenge pontjai.

Nyugathoz képest felénk megfizethetőek az árak

Az európai térképen jól látható, hogy a volt szocialista blokk országaiban viszonylag olcsó az élet, a sorból Szlovákia és Horvátország lóg csak ki, de itt sem hatalmas a különbség. Míg Svájcban, Norvégiában, Dániában és Izlandon pokolian drága Az összehasonlíthatóság kedvéért a New York-i árnívót vették alapul, 100-as értékkel. Ennek megfelelően Svájc 126,03-os értéket kapott, tehát itt az élet 26,03 százalékkal drágább, mint a Nagy Almában. A lila tehenek hazáját Norvégia (118,59), illetve Venezuela (111,51) követi. Németországnak például 76,27-os az értéke, így ott 23,73-kal olcsóbb az élet, mint az amerikai metropolisban. Ez egyébként elsősorban az alacsony élelmiszeráraknak köszönhető.

A legolcsóbb a világon Indiában a megélhetés, amely a Numbeo adatait figyelembe véve 26,27-es értéket kapott. Ott az emberek a kiválasztott javakért és szolgáltatásokért átlagosan 73,73 százalékkal fizetnek kevesebbet, mint New Yorkban. Majdnem ugyanennyibe kerül a túlélés Nepálban (28,85) és Pakisztánban (30,71).

kolozsvaros.ro/Felvidék.ma

16 o eletszinvonal vilag

hirdetés
Previous article2015-ben újra Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál Komáromban
Next articleA tíz legszebb magyar erdő kiránduláshoz