HAZA Egyéb Szlovákia kész műszaki akadályokkal is megvédeni Ausztriával közös határát

Szlovákia kész műszaki akadályokkal is megvédeni Ausztriával közös határát

896
hirdetés

ficoSzlovákia készen áll arra, hogy olyan „műszaki jellegű intézkedéseket” tegyen, amelyekkel Ausztriával közös határát megvédheti – idézte Robert Fico szlovák kormányfőnek a brüsszeli uniós csúcson tett kijelentését pénteken a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

    Robert Fico erről azzal összefüggésben beszélt, hogy péntek reggel életbe lépett a menekültek beengedését korlátozó osztrák intézkedés. Ausztria ennek értelmében naponta legfeljebb 3200 menedékkérőt enged be területére és az ország déli határánál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.
    „Elő kell készítenünk a műszaki akadályokat is” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Az osztrák intézkedésre utalva úgy vélekedett, hogy ha egyes országok egyoldalú lépéseket tesznek és amiatt Szlovákia fokozott migrációs nyomásnak lesz kitéve, akkor szintén joga lesz egyoldalú lépéseket tenni.
    Fico megjegyezte, hogy az egyoldalú intézkedéseket nem tartja „jó útnak.” A migránsválság hosszú távú megoldását Európa külső határainak lezárásában és azok védelmében, nem pedig az Európai Unió (EU) belső határainak védelmében látja, mindazonáltal meggyőződése, hogy az osztrák intézkedésre más országok is viszontlépésekkel felelnek majd – tette hozzá.
    „Szlovákia nem bukott meg a migránsválság kezelése során, és éppen ezért fizetni sem fog miatta” – szögezte le Fico, aki szerint a „műszaki jellegű intézkedéseket” akkor hajtaná végre Pozsony, ha a Németországba igyekvő migránsok új (Szlovákián át vezető) útvonalat választanának.


MTI

fotó: jakab i., dunataj.sk

hirdetés