HAZA BELFÖLD Szlovákia elítéli a brutális Nyemcov-gyilkosságot

Szlovákia elítéli a brutális Nyemcov-gyilkosságot

793
hirdetés

Robert Fico kormányfő élesen elítéli az orosz ellenzék jeles képviselőjének, Borisz Nyemcovnak a brutális kivégzését. „Csatlakozom ennek a bűntettnek a gyors és objektív kivizsgálását sürgető hangokhoz” – jelentette ki a kormányfő a SITA hírügynökséghez eljuttatott állásfoglalásában.

De a Most-Híd pártot is sokkolta a brutális esemény. „Nyemcov a Most-Híd szemében egyet jelentett a bátor polgári kiállással, aki a tisztességes orosz emberek számára a szabad és demokratikus társadalom reményét jelképezte” – fogalmaz a párt állásfoglalása. A párt szerint Nyemcov meggyilkolásával részben szertefoszlott Oroszország reménye is, hogy egy szabad és demokratikus állammá váljon, amelyben tiszteletben tartják a polgári jogokat. „A Híd politikai gyilkosságként tekint Nyemcov halálára, amely a szovjet rezsim legrosszabb hagyományát folytatja ugyanúgy, ahogy egykor Anna Politkovszkaja vagy a Putyin-rezsim ellen fellépő Alexander Litvinyenko meggyilkolása” – olvasható továbbá a párt állásfoglalásában.

Az SDKÚ-DS Új Generáció is sajnálattal fogadta a szomorú hírt az orosz demokrata és reformer meggyilkolásáról. Nyemcov véleményük szerint reményt jelentett Oroszország számára a szabadságra és a jólétre. „Ez a brutális és gyáva támadás arra emlékeztet bennünket, milyen állapotban van ma Putyin Oroszországa, és hova szeretnének bennünket juttatni azok, akik Putyin rezsimét támogatják, és meghátrálnak előle” – fogalmazott SDKÚ-DS Új Generáció.

A szlovák külügy- és emberi ügyekért felelős minisztérium is őszinte részvétét fejezte ki Nyemcov hozzátartozóinak és Oroszország valamennyi demokratikusan gondolkodó polgárának. „Ez a brutális gyilkosság tragédia az egész orosz társadalom számára, és Oroszországra mért csapás, amelynek ma éppenhogy a nézetek különbözőségére lenne szüksége a rendes politikai fejlődés érdekében, nem pedig a múltba való visszatérésre. Minden országnak szüksége van a véleménykülönbségekre a rendes politikai fejlődés érdekében. Az ellenzék kulcsfontosságú része az egészséges demokratikus társadalomnak” – áll a külügyminisztérium állásfoglalásában.

Nyemcov a demokratikus, nyitott Oroszország építésének szentelte életét, valamint az ország szomszédjaival és partnereivel való erős kapcsolatának. Valamennyi köztisztségében a reformokra törekedett, kinyitni Oroszországot, és lehetővé tenni a polgárai számára a nagyobb részvételt az ország jövőjében való döntéshozatalban.

„Szlovákia határozottan elítéli és visszautasítja a politikai képviselők ellen irányuló erőszak bárminemű formáját, és elvárja, hogy Nyemcov meggyilkolásának körülményeit azonnal és alaposan kivizsgálják, és ennek a szörnyű tettnek a felelőseit bíróság elé állítják” – áll továbbá a külügyi tárca állásfoglalásában.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePuzsér feladta, bocsánatot kér Hajdútól
Next articleÚjabb magyar nyert Oscar-díjat