HAZA GAZDASÁG Szlovákia – A lakosság egyharmada vett fel kölcsönt tavaly

Szlovákia – A lakosság egyharmada vett fel kölcsönt tavaly

1242
hirdetés

imagesertzMinden harmadik szlovák állampolgár legalább egy alkalommal vett fel hitelt a múlt évben – derült ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség aktuális felméréséből, amelynek eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra.

    A felmérés adatai szerint a megkérdezettek közül a legtöbben családjuktól vagy ismerőseiktől kértek kölcsön tavaly, népszerűség terén ezeket a különböző részletvásárlási programok és a banki kölcsönök követték.
    A felmérés eredményeiből az is kiderült, hogy a kölcsönért folyamodók között kor és a havi bevétel szerint is jelentős eltérés mutatkozik abban, hogy milyen hitelezőt részesítenek előnyben.
    A megkérdezettek legfiatalabb csoportja, a 25 és 34 év közötti korosztály képviselői, valamint az 500 euró havi bevételnél nem magasabb jövedelemmel rendelkezők körében a családon belül, illetve ismerősöktől felvett hitelek voltak a leggyakoribbak. A 35 és 54 év közöttiek korosztálya, illetve a 900 és 1100 euró havi jövedelemmel rendelkezők viszont leginkább a banki hitelek felvételét részesítették előnyben. A különböző személyi kölcsönöket nyújtó nem banki intézményektől a megkérdezettek 4 százaléka vett fel hitelt tavaly, munkaadójához pedig mindössze a válaszadók 1 százaléka fordult kölcsönért.
    A családon belül és az ismerősök által nyújtott kölcsönök meglehetős népszerűsége mellett a lakosság, összegét tekintve a legtöbb fogyasztási hitelt bankoktól veszi fel Szlovákiában. A múlt évben a szlovák kereskedelmi bankok 1,3 milliárd euró új fogyasztási hitelt folyósítottak, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és így fogyasztási hitelek összege az év végére ismét rekordot döntött, túllépte a 2,5 milliárd eurót.
    Bár Szlovákia lakossága az eurózóna tagországainak sorában a legkevésbé eladósodottnak számít, a lakosság hitelállománya gyorsan emelkedik. 2012 végén egy lakosra átlagosan 6600 euró, kereskedelmi bankoktól felvett hitel jutott.

MTI

hirdetés
Previous articleKilenc évre ítélték az ógyallai lövöldözőt
Next articleFico kisebbségellenes szavai határozott, egyhangú elutasításra találtak Európában