HAZA KÜLFÖLD Szlovákia 40 rendőrt küld a magyar-szerb határra

Szlovákia 40 rendőrt küld a magyar-szerb határra

485
hirdetés

Szlovákia 40 rendőrt küld a magyar-szerb határra, hogy segítsenek magyar kollégáiknak a migrációs nyomás csökkentésében – tájékoztatott Roman Mikulec (OĽANO). A belügyminiszter megismételte, hogy a migrációs válság megoldása a külső schengeni határok védelme, nem pedig a belső határokon bevezetett ellenőrzések.

Kép: MTI/Rosta Tibor

A szlovák rendőrök egyelőre két hónapig fognak közösen járőrözni a magyar rendőrökkel, a folytatásról ezután döntenek. Mikulec elmondása szerint a magyar határon például osztrák rendőrök is teljesítenek szolgálatot.
„További 20-30 rendőrt felkészítünk a Frontexben, azaz az európai határvédelmi ügynökségben való szolgálatteljesítésre” – tette hozzá Mikulec. Elmondta, hogy ezekkel a javaslatokkal a tagállamok többsége egyetértett a belügyminiszterek múlt heti, luxemburgi tanácskozásán, ahol Szlovákia a schengeni kódex betartását és a menekültek visszafogadására vonatkozó szabályok betartását sürgette.
Hamran István országos rendőrfőkapitány elmondta, a szlovákiai rendőrök jelenléte a magyar határon elsősorban morális támogatást jelent. „Több éven át egyedül végezték ezt. Örülök, hogy az uniós vezetők megegyeztek abban, amit a belügyminiszter és én is régóta hangoztatunk – nem a belső határok ellenőrzésére van szükség, hanem a külső határok védelmére, és ehhez közös segítségnyújtásra” – mondta Hamran.
Hozzátette, hogy a külső schengeni határ védelme nemcsak az érintett ország feladata, hanem az összes tagállamé, mert segíti az illegális migráció és az embercsempészet elleni harcot, ezáltal csökkenti a biztonsági kockázatokat Szlovákiában is, és az unió egész területén. Hamran rámutatott, hogy míg a szlovák-cseh határon feltartóztatott migránsok száma százas nagyságrendben mérhető, a magyar-szerb határon ezrekről van szó.

TASR

hirdetés
Previous articleAz egészségügyi tárca azt javasolja,hogy a patikában is beadható legyen az oltás
Next articleMegyei segítséggel a magyarlakta térség jobb egészségügyi ellátásáért