HAZA RÉGIÓ Az egészségügyi tárca azt javasolja,hogy a patikában is beadható legyen az oltás

Az egészségügyi tárca azt javasolja,hogy a patikában is beadható legyen az oltás

388
hirdetés

Az egészségügyi tárca előbb az influenza elleni oltás beadását engedélyezné a gyógyszertárakban, majd szükség esetén a koronavírus elleni oltást is. Ehhez a gyógyszerekről és gyógyászati segédeszközökről szóló törvény módosítására van szükség, a javaslatot már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a minisztérium.

Kép: illusztráció, pixabay.com

„Az előnye az oltásokhoz való gyors és egyszerű hozzáférés lenne, főleg az egészséges, munkába járó emberek számára” – magyarázta a tárca az indoklásban. Intramuszkuláris vagy szubkutális (izomszövetbe vagy bőrrétegbe adott) oltásokról van szó, és a gyógyszerész adná be.
Először influenza ellen olthatnának a patikák, és ha súlyosbodna a járványhelyzet, akkor koronavírus ellen is. A változtatásnak köszönhetően nőne a lakosság átoltottsága, ami végső soron megtakarítást jelent az egészségügyi ellátásban – áll a minisztérium indoklásában.
Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészkamara elnöke már májusban leszögezte, hogy készek az oltásra, és legalább 14 európai államban végeznek vakcinálást a patikákban.
A parlamenti jóváhagyást követően 2023 márciusától léphetne életbe a módosítás.

TASR

hirdetés
Previous articleAz INEKO szakmai szervezet kitűnőre minősítette Komárom város pénzügyi működését az elmúlt években
Next articleSzlovákia 40 rendőrt küld a magyar-szerb határra