HAZA KÜLFÖLD Szijjártó: ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon

Szijjártó: ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon

987
hirdetés

Szijjártó PéterMagyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar-szlovén határon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

    A kormány információi szerint megkezdődött a magyar-szlovén határra szállítása azoknak az illegális bevándorlóknak, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar-horvát határt – indokolta a döntést a miniszter.
„Az intézkedés a schengeni egyezmény adta kereteken belül történik” – hangsúlyozta, jelezve, hogy az ellenőrzés a magyar-szlovén határon mindaddig hatályban marad, amíg azt a helyzet indokolja.
Közölte továbbá, hogy a magyar kormány a döntésről értesíti a szlovén külügyminisztériumot és az Európai Bizottságot is.
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a schengeni szabályokat Európában „közösen alkottuk, és közösen is kell betartanunk”. Magyarország képes arra, hogy teljes mértékben betartsa ezeket az előírásokat: „Magyarország területére senki nem léphet be, és onnan senki nem léphet ki az európai szabályok megsértésével” – jelentette ki.
A miniszter kiemelte, a kormány megvédi Magyarországot és a magyar embereket „az azonosítás nélkül, tömegesen, ellenőrizetlenül beáramló bevándorlási hullámtól”. Hozzátette, ezzel megvédik a közös európai szabályokat és értékeket is.
A magyar-horvát zöldhatárt péntek éjfélkor zárták le. Kovács Zoltán kormányszóvivő Zákányban azt mondta, ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon.


MTI

hirdetés
Previous articleKutyakiállítás Dél-Komáromban: 17 országból összesen 3200 eb
Next articleHorvát belügyminiszter: a szlovén határra szállítják a migránsokat