HAZA KÜLFÖLD Horvát belügyminiszter: a szlovén határra szállítják a migránsokat

Horvát belügyminiszter: a szlovén határra szállítják a migránsokat

894
hirdetés
Zákány, 2015. október 16. Gyékényes vasútállomáson mozdonyt akasztanak arra a pengésdróttal felszerelt vagonra, amit mûszaki zárként fognak használni a magyar-horvát határon, Zákány közelében 2015. október 16-án. Ezen a napon éjféltõl Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. MTI Fotó: Varga György
Zákány, 2015. október 16.
Gyékényes vasútállomáson mozdonyt akasztanak arra a pengésdróttal felszerelt vagonra, amit mûszaki zárként fognak használni a magyar-horvát határon, Zákány közelében 2015. október 16-án. Ezen a napon éjféltõl Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt.
MTI Fotó: Varga György

Horvátország életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa – jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon, néhány órával az után, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette a magyar-horvát zöldhatár éjféltől történő lezárását.

    Ranko Ostojic kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen – Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán – léphetnek be Szlovéniába.
    Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv.
    A magyar határra nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további „szenvedést” okozna nekik – mondta a belügyminiszter.
    A tárcavezető elmondta: Zágráb megpróbált Magyarországgal tárgyalni arról, engedélyezze, hogy a horvát hatóságok a migránsokat az opatovaci befogadóállomásról vonattal egyenesen az osztrák határig szállítsák, továbbá garantálták volna azt is, hogy ugyanúgy egyetlen illegális bevándorló sem marad magyar területen, mint eddig, de ezt a magyar hatóságok elutasították.
    Vesna Pusic horvát külügyminiszter a horvát közszolgálati televízió (HRT) híradójában péntek este elmondta: miután Magyarország határzárat rendelt el, logikus lépés, hogy a menedékkérőket Horvátország Szlovénia felé irányítja, és tárgyalni fog vele az átengedés üteméről. A miniszter arról is beszélt, hogy amennyiben Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, ugyanazt Horvátországnak is meg kell tennie.
    Horvátország eredeti, A-terve az volt, hogy regisztrálja, majd átengedi az országon a migránsokat, vagyis korridort nyit Ausztria és Németország felé. Ez azonban egy nap alatt káoszhoz vezetett. Politikai elemzők szerint a B-terv, miszerint a magyar határ felé irányítják a migránsokat, válasz volt a dugába dőlt A-tervre, amely voltaképpen nem is létezett.
    A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 186 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.


MTI

hirdetés
Previous articleSzijjártó: ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon
Next articleCsáky: újabb petíciót tárgyal az EP illetékes bizottság a Benes-dekrétumok ügyében