HAZA KULTÚRA Szerelem első harapásra: kecskék által megszemélyesített emberi történetek a Limes Galériában

Szerelem első harapásra: kecskék által megszemélyesített emberi történetek a Limes Galériában

827
hirdetés

Különböző jellemek, tekintetek, élettörténetek „kecskebőrbe“ bújtatva – röviden ekképp jellemezhető a felváltva Bécsben és a Pannonhalmához közeli Pázmándfaluban élő-alkotó Uta Heinecke grafikus- és festőművész Szerelem első harapásra című tárlatanyaga, amely szeptember 18-ig látható a komáromi Limes Galéria hajójában és emeleti Dúdor István-termében.

Uta Heinecke a művészbarátaival

A szabadúszó alkotó először 2016-ban vett részt az Izsa-Bokroson megrendezett művésztelepen, s miközben benyomásokat, inspirációkat keresve bejárta a környéket, fotózott, skicceket készített, a legjobban a kecskék látványa nyűgözte őt le.

„Elkezdtem őket rajzolni. Úgy tűnt, szeretik a rajzaimat, mert állanóan néztek alkotás közben. Egy szelfi fényképezése közben túl közel került a rajzom az egyik kecskéhez, elkapta azt, és jóízűen megette.

Nem tudom, kritikának véljem-e, de ebben a pillanatban beleszerettem a kecskékbe, főleg a nagyon emberséges tekintetükbe…“ – vallja e sajátos vonzalmáról a középkorú művész.

Az alkotó beleszeretett az igéző, szelíd tekintetbe
A Pro Arte Danubií PT által augusztus 26-án megtartott ünnepélyes megnyitón Rainer Rosenberg osztrák riporter beszélgetett a magyarul is tudó alkotóval, akiről egyebek mellett megtudtuk, hogy ő a volt NDK-ban született, majd 1984-88 között Budapesten élt.

A hamburgi érettségije után Bécsben, a Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát. Jelenleg felváltva Bécsben és a Pannonhalmához közeli Pázmándfaluban él-alkot, miközben szívesen keresi fel a művésztelepeket, több magyar és osztrák képzőművészeti társaság (MAMŰ, MAOE, Künstlerhaus Wien) tagja, s Bécsben egy galériát is vezet. Egyéni kiállításai eddig Német- , Magyar- és Franciaországban, valamint Ausztriában, Belgiumban és Hollandiában voltak, csoportos kiállításokon pedig más országokban, így Izlandon, Dél-Koreában, Japánban, Törökországban, Romániában és Szlovákiában is részt vett.

Pillantás fennről a templomhajóba

Azt is megtudtuk, hogy amikor az említett szimpózium zárókiállítását a komáromi Limes Galériában rendezték meg, s ott az ő képe is szerepelhetett a lenyűgöző enteriőrben, elképzelte a hajdani templomteret a saját képeivel, installációival. Először egy méretes kecskés-bárányos oltárképet festett, amelyet továbbiak követtek.

„Az alkotásaimon keresztül be akartam vinni a galériába a környéket, a tájat, az állatokat (nem csak a kecskéket). Így válhat igazán autentikussá minden részlet”

– árulta el Uta.

Farkas Veronika művészettörténész-tárlatkurátor méltatatta az ötletes anyagot

Farkas Veronika művészettörténész-tárlatkurátor méltatásában hangsúlyozta:

a művész által megörökített kecskék nem csak az állatszeretetéről árulkodnak, hanem a „bőrükbe” emberi történeteket ágyazott, s azt is megfestette, hogy a saját önarcképe milyen lenne kecskeként.

Ezért a bűnbakja, az áldozati báránya, a fej nélküli, a lefátyolozott és a gidáját szeretve őrző kecskemamája különféle sorsok, helyzetek továbbgondolására sarkallja a nézelődőket, akárcsak több fametszete, installációja, valamint az állati szerelmi háromszöge és a Mindennapi kenyerünket című képe. Az emeleti Dúdor-teremben pedig több hasonló tematikájú grafikája is szemrevételezhető.

Állati szerelmi háromszög
Az első pillantásra talán kissé meghökkentő, de az alapos szemrevételezés alatt mosolyt és akár könnyeket is fakasztó kiállítás megrendezését a Bethlen Gábor Alap, a Kisebbségi Kuturális Alap, Nyitra megye és Komárom város, valamint Stefankovics Katalin támogatta.
Néhányan a megnyitó résztvevői közül

A hangulatfokozó műsort Dolán György, a bokrosi művésztelepek főszervezője egy zenésztársával együtt szolgáltatta. Az egyedi anyag megtekintését a szintén tanulságokkal szolgáló, Mekk Elek, az ezermester című televíziós bábfilm-sorozaton felnőtt nemzedék tagjainak és az állatsimogatókban a kisgidákat manapság is önfeledten cirógató csemetéiknek egyaránt ajánlom! A galéria munkanapokon 14-17 óra között, más időpontban pedig a 00421-903-719 493-as telefonszámon való előzetes egyeztetés után tart nyitva.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleAbszolút esélyesként várják a komáromi lányok a bajnoki nyitányt
Next articleTantermet neveztek el Keszegh Istvánról a Selye János Gimnáziumban