HAZA RÉGIÓ Szeptemberben új arculatot kap a komáromi „Petőfi park”

Szeptemberben új arculatot kap a komáromi „Petőfi park”

508
hirdetés

Korábban felröppent a hír, hogy az idei nyár folyamán, városi pénzből felújítják a Petőfi-szobor melletti parkot. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Komárom város ekképp kíván tisztelegni lánglelkű költőnk életműve előtt. Mivel már a legmelegebb évszak utolsó harmadához érkeztünk, utánajártunk, jelenleg hol tart a tervezett projekt.

Elöl Petőfi Sándor, a háttérben pedig Hunyadi János szobra

„Szeptember elején kezdődik a „Petőfi park” felújítása, amit szeptember végéig szeretnénk befejezni. A szakemberek az 50 ezer eurót meghaladó munkálatok során eltávolítják az ottani maradványokat, új járdák és járófelületek létesülnek. Új padokat és kerékpár-tartókat telepítenek, hogy a térség majd közösségi helyként szolgáljon. A vonatkozó közbeszerzés még csak most zárul, pár nap múlva meglesz a győztes kivitelező neve, ami majd Komárom város honlapjára is felkerül” – mondta el a Ma7 portálnak Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Állítólag ilyen lesz a „Petőfi park”

Azt is megtudtuk, hogy a 2021 október 29-én, az azóta már elhunyt névadó jelenlétében átadott Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum melletti parkban fémoszlopokra QR kódok kerülnek, amelyek beolvasásával Petőfi Sándor legismertebb verseit lehet majd meghallgatni, a Komáromi Jókai Színház színészeinek előadásában.

Petőfi Sándor fejszobra közelről

Sajnos, mintegy húsz hónapnyi érintetlenség, illetve röviddel a Magyar Területi Színház – MATESZ megalakulásának 70. évfordulója után, az idén júniusban ismeretlen tettesek megrongálták a hajdani lelkes színházalapítóknak emléket állító létesítményt: egyesek fotóit összefirkálták, a hölgyeket bajusszal „férfiasították”, több képet pedig félig vagy teljesen letéptek az oszlopok némelyikéről. Pedig a Kisebbségi Kulturális Alap és szponzorok támogatásának köszönhetően felállított 27 oszlop létének minden jóérzésű ember örült, akárcsak a speciálisan megvilágított tábláknak, amelyekre a már elhunyt, 1960-ig a MATESZ-hez szerződtetett színművészek vízálló képei kerültek fel, azokat két információs táblákkal bővítve ki.

A szomszédos színészmúzeumot nemrég vandálok rongálták meg…

Akkor az egykori „kultminoros“ pályázatot benyújtó Szabó Csilla pedagógus és városi képviselő, az EVENT nonprofit szervezet elnöke is megdöbbent az esztelen rongálás láttán, s annak nyomait, e célra további anyagiakat áldozva, azóta már eltüntették. Mivel azonban még csak az út másik felén levő Víztorony térségét őrzik biztonsági kamerákkal, a polgármestertől azt is megkérdeztük, hogy tervezik-e kamerák elhelyezését a felújítandó „Petőfi parkban”, amely a szabadtéri színészmúzeumot is figyelné.

A szemközti Ráckertben játszótér és fitnesszpark is található

„A revitalizációt célzó projektünknek még nem része kamera elhelyezése e parkban, de a későbbiekben azt is tervezzük. Ugyanis még az előző kamerabővítési projektet sem fejezték be, amibe beletartoznak a vasútállomásnál és másutt is felszerelendő biztonsági kamerák. Sok helyen a vezetékek kérdését is oldani kell, hogy jobb legyen az adatátvitel” – felelte Keszegh Béla.

Magyarországi támogatással készült…

Tudvalevő, hogy Petőfi Sándor mellszobrát 2017-ben a Lakitelek Népfőiskola támogatásával, közösen állíttatta az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás és a dél-komáromi Endresz Csoport. A közelben pedig halálának 565. évfordulója alkalmából, 2021-ben, a Kárpátia Sport PT jóvoltából a „Törökverő” Hunyadi János is szobrot kapott, míg a szemközti Ráckertben játszótér és fitnesszpark várja a családok apraját-nagyját. Remélhetőleg az egyre szebb és hangulatosabb zöld oázis többé már nem válik vandálok prédájává, s a felújított park talán majd hivatalosan is felveszi Petőfi Sándor nevét…

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleLezuhant egy magángép Oroszországban, az utaslistán Jevgenyij Prigozsin is szerepelt
Next articleVálasztás23:Akár hónapokkal a választás után is hivatalban lehet az Ódor-kormány