HAZA DUNATÁJ Sürgősen kezelni kell az I. és II. lakótelepi problémákat

Sürgősen kezelni kell az I. és II. lakótelepi problémákat

915
hirdetés

Amit dr. Marek Anton megfőzött, azt most senki sem akarja megenni!

12977274_1010232099058287_7476822521447095510_o (1)Még dr. Marek Anton polgármestersége idején történt, hogy az I. és II. lakótelep egy-egy bérházába tömegesen költöztek be olyan lakók, akiknek a normális beilleszkedésről és együttélésről teljesen már elképzelésük van, mint a többi ottélőnek. Napjainkra ez már állandó konfliktus forrása, amire csak egyfajta szépségtapasz, hogy a város a környéken fokozta a rendőri készenlétet. Ennek a helyzetnek a tartós megoldása azonban nemcsak közbiztonsági kérdés, hanem szociális és városfejlesztési megoldásokat is igényel.

A testületi ülésre eljöttek a panaszosok is, akiknek az élete szinte pokollá vált. Megoldást jelenthet az a javaslat, amelyet Kuchár Miloš vállalkozó vetett fel (négy bérháza van), miszerint jelenlegi tulajdonosától megvásárolná az épületeket, felújítaná azokat, miközben a városon kívül szükséglakásokat építtetne, ahová átköltöztetné a problémás családokat. A városnak hamarabb kell lépnie, mielőtt az ügy politikai színezetet kapna. Szerencsére a képviselők is tudatosítják, hogy az emberek problémáit komolyan kell venni. Mint ismeretes, korábban kilátásba helyezték, hogy Kotleba „legényei” esetleg demonstratív felvonulást tartanának az épületekkörül.

Hosszas vita alakult ki Korpás Péter mérnök és a komáromi információs rendszert felügyelő Dobi Róbert között, aki tételesen bizonyította, hogy a pályáztatás során senkit sem juttattak jogtalan előnyhöz, hanem a hivatal annak alapján állította össze a pályázati feltételeket, hogy azt kapja a rendszertől, amire szüksége van. A versenybe a három legismertebb ilyen irányú feladatokat végző cégből kettő jelentkezett be.

Senki sem várt fordulatot a városi cégek elszámoltatása területén, így azután néhány lényegretörő felszólalás mellett a testület jóváhagyta a KOMVaK Rt. múlt évi elszámoltatását, amelyből megtudtuk, hogy a cég vagyona jelenleg 24,5 millió euró. Többen felfigyeltek (mások viszont nem!) arra, hogy a cégnek jelenleg folyamatosan kárt okoz, hogy a vízvezetékrendszer rossz állapota miatt az elfolyó víz mennyisége eléri a 32 százalékot. Arról viszont nem volt szó, hogy a vízvezetékrendszer karbantartása valójában a cég feladata lenne…

Hosszú idő után szabad utat kapott a város sportlétesítményeinek felújítása. Mint köztudott, Bastrnák Tibor idején került sor a központi sportcsarnok felújítására, amely kellő szakértelem és körültekintés nélkül történt. Most a testület elfogadott egy 15 ezer eurós tételt a röplabdacsarnok felújítására, s 30 ezer eurót az Erzsébet-szigeti jégpálya palánkjára és biztonságosságának növelésére.

Jóváhagyásra került a komáromi utcák felújítása, viszont a dolog szépséghibája, hogy ezen a téren a város csak a saját erejére támaszkodhat. A felújítás kapcsán tíz évre ismét eladósodik a város. Felvetődik a kérdés, hogy az úttestek felújítása mellett sor kerül-e a városi közlekedés koncepciójáak felülvizsgálatára, vagyis mikor és hogyan oldódik meg a VII-es lakótelep és a Komárom-Pozsony közötti út hajógyári csomópontjának összekötése. Ennek a kérdésnek az aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az új komáromi híd megépítése esetén a már most túlzsúfolt úton való közlekedés szinte lehetetlenné válik. Egyedül Korpás képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy nem elég az úttest felületét megjavíttatni, hanem az alatta (mellette) levő műszaki infrastrukturát is ki kell cserélni. Dr. Benyó Zoltán is támogatta az utak felújítását, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a munkálatok költségeit nem kölcsönből kellene előteremteni, hanem kellő tervezés és költekezési visszafogottság mellett a város költségvetéséből kellene rá forrást találni.

Érdeklődéssel várjuk a további fejleményeket.

DUNATÁJ HETILAP 28/2016

hirdetés
Previous articleSEAT Leon Cupra 290 ST: Toro, toro!
Next articleFico: az Európai Uniónak támogatnia kell a demokratikusan megválasztott török vezetést