HAZA KÜLFÖLD Strasbourgi emberjogi bíróság: „Az állampolgárság nem az emberi jogokról szól“

Strasbourgi emberjogi bíróság: „Az állampolgárság nem az emberi jogokról szól“

879
hirdetés

40028 Elvetette a felvidéki magyarok állampolgársági ügyét a Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bírósága. Lomnici Zoltán jogász Fehér Istvánt és Dolník Erzsébetet képviselte a bíróság előtt.

A strasbourgi emberjogi bíróság döntéséről, melyet Josep Casadevall elnök jegyez Miroslav Lajčák külügyminiszter tájékoztatta a hírügynökségeket.
A közleményében a szlovák külügyi tárca a komáromi Fehér Istvánnak és a lévai Dolník Erzsébetnek az Európa Tanács strasbourgi ítélőszékéhez beadott panaszára utal. Fehér István és Dolník Erzsébet azok közé a felvidéki magyarok közé tartozik, akik miután felvették a magyar állampolgárságot, annak megszerzését nyilvánosan is felvállalták, és lépésükről a szlovák hatóságokat is értesítették. A hatóságok ezt követően, a szlovák állampolgársági törvényre hivatkozva, megállapították szlovák állampolgárságuk elvesztését, érvénytelenítették személyi okmányaikat és törölték őket a lakosság nyilvántartásból.
A sajtóértesítés azért is érdekes, mert az érintettek a bírósági döntésről még nem kaptak értesítést. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke nyilatkozatában kifejtette, nem tájékoztatták arról, hogy beadványukat elutasították volna. Ezt az érintett kettős állampolgárok is megerősítették: „Nem kaptunk semmilyen értesítést az ítéletről”. Elmondták: bármi álljon is az ítéletben, az nem változtatja meg a véleményüket és jogaik érvényesítése céljából a továbbiakban is minden lehetséges jogorvoslati lehetőséggel élni kívánnak.
A strasbourgi bíróság – fekete humorral azt is mondhatnánk: stílusosan – június 4-én hozta meg a döntését, amelynek értelmében a panaszosok szabad akaratukból döntöttek, amikor felvették a magyar állampolgárságot, úgy hogy közben érvényben voltak a szlovák állampolgársági törvény szóban forgó rendelkezései.
A szlovák külügyminiszter sajtóközleményben közzétett állásfoglalása szerint az Emberi Jogok Európai Bíróság döntése jelzésértékű mindenkinek, akik a szlovák állampolgárságot Szlovákia befeketítésére igyekeznek kihasználni itthon és külföldön is. A minisztériumnak meggyőződése, hogy ez a döntés jelentős precedenst teremt. Egyúttal a tárca szerint bizonyítja, azt a Szlovákia által hosszabb ideje képviselt álláspontot, hogy az állampolgárság elvesztése a kifejezett hozzájárulás alapján nem kapcsolható össze az emberi jogok megsértésének kérdésével – áll a közleményben.
„Az európai bíróság előtt elbukott ügy szúrópróba-szerű próbálkozás volt a jelenlegi szlovák törvénykezési helyzet felülvizsgálatára. Véleményünk szerint azonban az, hogy a törvény önmagában a Strasbourg által vizsgált szempontból nem hibás nem jelenti azt hogy jó és igazságos törvényről van szó, amelyet meg kellene tartani” – reagált a hírre Gál Gábor, Most-Híd parlamenti képviselő.

A két szlovák állampolgárságát elvesztett felvidéki magyar ügyét Lomnici Zoltán jogász képviselte a bíróság előtt. Lomnici az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta ugyanakkor: fontosabbnak tartják, hogy az ügyben az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága számukra pozitív döntést hozott és napirenden tartja a jogfosztottak ügyét. Elmondta: a keresetet elutasítása annyit jelenthet, hogy a jogfosztottak nem kapnak majd kártérítést az őket ért zaklatás miatt. „Minden esetben tovább akarjuk folytatni a küzdelmet” – szögezte le, megjegyezve: érdekesnek tartja, hogy sem a szlovák diplomácia, sem a szlovák sajtó az EP petíciós bizottságának pozitív döntésével nem foglalkozott.
Mint ismeretes Brüsszelben május 27-én tárgyalta az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a jogfosztott felvidéki magyarok ügyét, ahol arról határoztak, hogy napirenden marad a felvidéki kettős állampolgárokat érintő id. Lomnici Zoltán és Gubík László által beadott petíció.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÁrvíz – A korábban vártnál is magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél
Next articleÁrvíz – Az Erste Bank Nungary Zrt. ideiglenesen bezárja komáromi fiókját