HAZA BELFÖLD SME: a külföldi elmeorvosok ellenzik Malina-Zák Hedvig újabb vizsgálatát

SME: a külföldi elmeorvosok ellenzik Malina-Zák Hedvig újabb vizsgálatát

884
hirdetés

Ha a szlovák hatóságok továbbra is megpróbálják kierőszakolni Malina-Zák Hedvig újabb elmeorvosi vizsgálatát, akkor hat ország 13 elmeorvosa felszólítja majd a Pszichiátriai Világszövetséget (World Psychiatric Association), hogy vizsgálja ki az esetet – írta hétfői számában a Sme szlovák napilap.

A 13 szakértő szombaton Pöstyénben (Piestany) tanácskozott, beszélt Malina-Zák Hedviggel, és megismerkedett az immár kétgyermekes asszony elmeorvosa, Jozef Hasto által készített szakvéleménnyel.
Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Ennek keretében az ügyészség kezdeményezte a nő elmeorvosi vizsgálatát. A nyitrai járásbíróság ezt tavaly szeptemberben első fokon elutasította.
A vizsgálatnak arra kellett volna fényt derítenie, hogy milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején. A járásbíróság döntését az ügyészség megfellebbezte.
A külföldi elmeorvosok mostani megállapításai szerint helyes volt a diagnózis, miszerint Malina Hedvig poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedett, és megfelelő volt az ezt követő kezelés is. Hangsúlyozták, hogy egy újabb elmeorvosi vizsgálat nem hozna új eredményt, csak azt érnék el, hogy a vizsgálat újra előidézi a korábbi traumát.

MTI

hirdetés
Previous articlePéldák, melyeket a mai fiatalok követésre méltónak tartanak
Next articleNem csökkent a magyar iskolába beíratott gyerekek száma Szlovákiában