HAZA BELFÖLD Nem csökkent a magyar iskolába beíratott gyerekek száma Szlovákiában

Nem csökkent a magyar iskolába beíratott gyerekek száma Szlovákiában

859
hirdetés

iskNem csökkent az idén a magyar általános iskolákba beíratott gyerekek száma Szlovákiában – állapította meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) összefoglalójában, amelyet a Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportálon hoztak nyilvánosságra hétfőn.

    Az SZMPSZ kimutatása szerint a 2013/14-es tanévre országosan 3559 iskolaköteles gyermeket írattak születi magyar iskolába, ami lényegében megfelel az utóbbi évek átlagának. Tavaly a magyar iskolákba beíratott elsősök száma 3564 volt.
    „A tömbmagyarságban élő régiókban a beiratkozási számok nőttek, a legjelentősebb növekedés a dunaszerdahelyi és révkomáromi járásokban látható” – olvasható az áttekintésben.
    A dunaszerdahelyi járásban a növekedés 13,8 százalékos, míg a révkomáromiban 10,6 százalékos.
    „Visszaesést mutat a galántai, a rimaszombati és a tőketerebesi járás, aminek több oka lehet. Galánta és környéke a nyelvhatáron fekszik, a települések nagy része vegyes lakosságú, növekszik a beköltözés. A másik két járásban a magas munkanélküliség befolyásolja a gyermekvállalást, bár a jelentős számú cigány lakosságra ez nem érvényes” – áll az összefoglalóban.
    Az SZMPSZ úgy látja: ezek a számok nem adnak különösebb aggodalomra okot. De ha a Szlovákiában született gyermekek születési statisztikáját is megnézzük, akkor azt látjuk, hogy miközben a születések száma nő, a magyar iskolába íratott kisdiákok száma nem változik. „Tehát az asszimiláció hatása érezhető” – véli a szervezet.
    A dokumentum megállapítja, hogy „megfigyelhető a kisiskolák elnéptelenedése” is.
    A statisztikák az mutatják, hogy az elmúlt években összesen 28 kisiskola néptelenedett el és zárta be kapuit, és további iskolák vannak veszélyben. A jelenleg működő 265 alapiskola közül 22 olyan magyar iskola van Szlovákiában, ahol a tanulók száma kevesebb, mint 10. Ennek oka a falvak elnéptelenedése is, hisz sok szülő a munkalehetőségek miatt nagyvárosba, esetleg külföldre költözik. Ugyanakkor vannak olyan régiók is, ahol a magyar roma családok jelentősen növelik a diáklétszámot.
    „A Magyarországról érkező támogatások a közösségmegtartó rendezvények szervezésére, a tanítók továbbképzésére és szakmai fejlesztésére irányulnak. A Bethlen Gábor Alap oktatási-nevelési támogatása, amelynek lebonyolító szervezete az SZMPSZ, a szülőket arra ösztönzi, hogy gyermekeik számára a magyar oktatási intézményeket válasszák” – olvasható továbbá az SZMPSZ anyagában.

MTI

hirdetés
Previous articleSME: a külföldi elmeorvosok ellenzik Malina-Zák Hedvig újabb vizsgálatát
Next articleBezák hallgatásra ítéltetett