HAZA BELFÖLD Sikertelen főbíróválasztás, Harabín bukott!

Sikertelen főbíróválasztás, Harabín bukott!

854
hirdetés

Két fordulóban sem sikerült megválasztani a Legfelsőbb Bíróság új elnökét. A Štefan Harabin – Jana Bajánková párharcnak nincs győztese. Új választást négy hónapon belül írnak ki.
Az ukrán határhoz közeli Szobránc (Sobrance) művelődési otthonában került sor hétfőn, május 19-én arra a választásra, mely sokak szerint Szlovákia igazságszolgáltatásának jövőjét hivatott eldönteni. Nem kisebb volt a tét, minthogy a közvélemény jelentős része és az ellenzék által is megkérdőjelezett alkalmasságú, de esélyesnek számító Štefan Harabin megvédi-e posztját a másik két jelölttel, Jana Bajánkovával és Zuzana Ďurišovával szemben.
A jelöltek meghallgatása és a szavazás több órát vett igénybe. Az első fordulóból Harabín és Bajánková jutott a második körbe, egyikük sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges 50 százalék feletti szavazatot. 45854 1
A második fordulóban megismétlődött a helyzet: Harabin 6 támogató voksot szerzett, ketten ellene szavaztak, a 16 tagú tanács többi tagja tartózkodott. Bajánkovát öten támogatták, ellene senki nem voksolt, a maradék szintén tartózkodott, így nem sokkal 21.30 után közölte a Bírói Tanács: a választás sikertelen, senki sem kapta meg a szükséges 10 szavazatot. Az újabb megmérettetésre 120 napon belül kerül sor.
A Szobráncon tartott választás nyilvánosan zajlott, közönség és a sajtó előtt. A teremben a Nova aktivistái és politikusai Stop Harabínnak! feliratú pólókban jelentek meg, illetve egy ilyen transzparenst is kifeszítettek. Az ülés előtt Grendel Gábor (Nova) petíciót adott át Harabinnak, amelyet 11 ezren írtak alá, tiltakozásul az indulása ellen. A városi művelődési ház előtt több tiltakozó csoport is megjelent.
A mai sikertelen választással eldőlt az a dilemma is, hogy ki nevezi ki az új főbírát. Nagy valószínűséggel az így már Andrej Kiska feladata lesz.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzűkös költségvetés, grandiózus álmok, építkezés helyett drága látványtervek
Next articleEpilepsziás rohamot kapott Rezesova