HAZA SZÍNES - ÉRDEKES SHMÚ: Szokatlanul meleg volt az idő február végén Szlovákiában

SHMÚ: Szokatlanul meleg volt az idő február végén Szlovákiában

232
hirdetés

Február végén kivételesen meleg idő volt a térségben. A legmagasabb havi átlaghőmérséklet 9,1 Celsius-fok volt Ógyallán és Pozsonyban, Malomvölgy városrészben. A legalacsonyabb havi átlaghőmérsékletet, 2,9 Celsius-fokot Sztracena községben mérték – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Kép: illusztráció, pixabay.com

„A 1991 és 2020 között mért havi átlaghőmérséklettől 7,3 Celsius-fok volt az eltérés a konyhai, az ógyallai és a szliácsi állomáson. A legkisebb eltérést, 4,8 Celsius-fokot a Lomnici-csúcson regisztrálták” – tájékoztattak a meteorológusok.
A tengerszint felett 1000 méternél alacsonyabban fekvő területeken február 1-jén Tarcafő községben mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, -8,5 fokot. A Lomnici-csúcson február 2-án -14,4 fok volt. „Az abszolút legmagasabb hőmérséklet 19,4 Celsius-fok volt, ezt az értéket február 27-én mértek Nagytárkányban” – közölte az SHMÚ. 19 fokot, vagy ennél is melegebbet a dióskai, a muzslai, a garamszentkereszti, a keleni, a miglécnémeti, a besztercsényi, a szomotori, az ógyallai és a magasrévi meteorológiai állomáson mérték.
„Az ország nagy részén száraz, illetve rendkívül csapadékos volt az idei február. Az 1991 és 2020 közötti időszakban Garamfőn esett a legtöbb csapadék, 238,6 százaléknyi, a legkevesebb Konyhán, 55,7 százaléknyi” – közölte az SHMÚ.
A meteorológusok tájékoztatása szerint a legalacsonyabb havi csapadékmennyiséget 16,7 milliméternyit Milhostov térségében regisztrálták. 20 milliméter alatt volt a csapadék havi átlagmennyisége az eperjesi, a garamkövesdi, a muzslai, a garanyi, a sárréti és a konyhai mérőállomásokon. A legnagyobb havi csapadékmennyiséget, 254,4 millimétert Jasná térségében mérték. Az SHMÚ adatai szerint 150 milliméternél nagyobb havi csapadékmennyiséget mértek még Martinské hole, Dóval, Királyboca, Királyka, Martalja és Hermánd  térségében.

TASR

hirdetés
Previous articleSzlovákia hivatalosan átvette az USA-ban az első két F-16-os vadászgépet
Next articleFantasztikus teljesítményével a Komárom lesöpörte a pályáról a Losoncot