HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Ruttkai Éva az utolsó pillanatig hitte, hogy Latinovits Zoltánt baleset érte

Ruttkai Éva az utolsó pillanatig hitte, hogy Latinovits Zoltánt baleset érte

673
hirdetés

Egyénisége, felejthetetlen alakításai és drámákba illő magánélete máig élteti Ruttkai Éva emlékét. Az M5 Magyar nők című sorozatának szakértői olyan történeteket meséltek az ikonikus színésznőről és legendás szerelméről, Latinovits Zoltánról, amelyeket csak kevesen ismernek.

 

Russ Éva mindössze kétéves volt, amikor először színpadon állt, és már akkor megfogadta, felnőttként a színművészet útján próbál szerencsét. Magának tett ígéretét nemcsak megtartotta, hanem fényes karrierre váltotta: Ruttkai Éva néven Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő vált belőle. Ellentmondásokkal, nagy magasságokkal és mélységekkel tarkított életútját az M5 kulturális csatorna mutatta be a Magyar nők című műsorának legutóbbi epizódjában.

„Már akkoriban is a tehetség, és nem feltétlenül a végzettség határozta meg, hogy kiből válhat színész. Ruttkai Éva kislányként Lakner Artúr gyermekszínházában próbálgatta szárnyait, de a háború miatt végül nem járt főiskolára vagy színiakadémiára. Makay Margit magántanítványa lett, tőle sajátította el a mesterség alapjait. A tehetsége születetten megvolt, és a pályája kezdetén elsajátította mindazt a tudást, amely elengedhetetlen egy színművésznek. Életének társa, Latinovits Zoltán tragédiája ehhez is köthető, hogy ő viszont a színészi alakításnak a technikáját nem tanulta meg” – jegyezte meg Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész az M5 Magyar nők című műsorában. A szakértő hozzátette, Ruttkai Éva mindvégig balesetnek titulálta Latinovits halálát, mert képtelen volt elviselni a gondolatot, hogy szerelme vetett véget saját életének. A színésznő minden nap emlékeztette magát a veszteségre: párja elvesztése után mindössze tíz évet élt, de addig minden este meggyújtott egy gyufaszálat, végignézte, amint az leég, majd eltette egy befőttes üvegbe.

Fotó: Kira Georgievna, MTVA

A Magyar nők sorozat célja, hogy bemutassa azokat az ismert vagy kevésbé ismert magyar történelemformáló nőket, akik hatással voltak korukra és a jövő nemzedékére. A műsor rámutat arra, hogy ezeknek a nőknek melyek a legnagyobb eredményeik, és milyen helyet foglaltak el abban a korban, amikor éltek. Szakértők segítségével megismerhetjük a családi és közösségi életüket egyaránt.

Magyar nők – minden szombaton 18:10-től az M5 műsorán!

A Magyar nők korábbi adási 60 napig elérhetők a Médiaklikken!

MTVA, M5

 

hirdetés
Previous articleÁprilisban szállítja le a második Leopard harckocsit Németország
Next articleMagyar-bolgár – Negyven év után győztes rajt az Eb-selejtezőkön