HAZA RÉGIÓ Roma holokauszt megemlékezés

Roma holokauszt megemlékezés

769
hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjelen a nácik 2900 romát gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban, többségében beteg és idős embereket, nőket és gyerekeket. Az ő tiszteletükre nyilvánították augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjává.

Dunaszerdahelyen ezen a napon emlékeznek meg arról a mintegy 60 romáról is, akiket a magyar nyilasok és a náci SS egységei 1945-ben Nyárasd és Vásárút között a Kis-Duna partján mészárolták le.

A megemlékezést évről évre a dunaszerdahelyi székhelyű Romológiai Kutatóintézet szervezi. Idén részt vett rajta Peter Pollák romaügyi kormánymegbízott, Štefan Rozkopál, a köztársasági elnöki iroda vezetője, és Marián Török, a szlovák ombudsman irodájának vezetője is. Személyesen eljött a Egyesült Államok pozsonyi nagykövete, Rudolf V. Perina, valamint India szlovákiai nagykövete, Param Jit Mann is. A megemlékezésen megjelentek továbbá a spanyol, francia, olasz, osztrák, magyar, román, lengyel és szerb nagykövetségek képviselői, Pfundtner Edit, Csicsai Gábor és Érsek Árpád parlamenti képviselők és Czellárik Mária, a szlovákiai Máltai Lovagrend képviseletében, Komárom várost Knirs Imre alpolgármester képviselte.

A koszorúzásról készült képeket tekintse meg a képgalériában.

komarno.sk

hirdetés
Previous articleHosszú Katinka világcsúccsal védte meg címét 200 méter vegyesen
Next articleKözeledik a Barokk Esküvő Győrben