HAZA AUTÓVILÁG Renault Clio Grandtour Energy dCi 110 Intens: A legszebb kiskombi

Renault Clio Grandtour Energy dCi 110 Intens: A legszebb kiskombi

1874
hirdetés

A népszerű francia kisautóból viszonylag későn készült kombi változat. Ezzel együtt már a 2 generációnál tart, amelyet tavaly kissé felfrissítettek. Ezt a verziót kaptuk meg tesztelésre, éspedig a leggazdagabb szereltség, plusz a legerősebb dízelmotor kombinációjában.  

Alaktan

Minden tépelődés nélkül ki merjük jelenteni: ez a legszebb kiskombi széles e földkerekségen. És nem azért mert kevés konkurense van (tájainkon pl. a Fabia Combi és a Seat Ibiza ST), hanem azért, mert TÉNYLEG NAGYON SZÉP. A tető- és az övvonal  dinamikus ék alakban közelít egymáshoz, miközben az előbbi impozáns méretű légterelőben fut ki a hátsó szélvédő fölé. A minden új Clio kellékének számító „hullámzó”küszöbbetét hihetetlenül feldobja az oldalnézetet, és tesztautónknál erre még rátettek egy lapáttal a szürke-fekete színkombinációjú, attraktív alufelnik. Ezek egyébként, a hangsúlyosabb krómozással együtt a mindössze 100 eurós Look csomag részeként kerültek az autóra. Ami pedig a frissítést illeti, tulajdonképpen csak az elülső lökhárító változott – most már integrált részei a ködfényszórók –, és megjelentek a nappali LED-ers menetfények is.

Belvilág

A vezető továbbra is a kissé furcsa tagolású analóg-digitális műszeregységet látja maga előtt, amelyet azonban nagyon gyorsan meg lehet szokni. A középkonzolt – kissé hivalkodó zongoralakk-felületekkel körülvéve – az R-Link multimédia-rendszer színes kijelzője uralja; ez a rendszer tömören és velősen mindent tud, ami egy 21. századi autóban elvárható. Tesztautónkban ráadásul – navigációval együtt – a BOSE csomag része volt, ami 7 hangszórós, 4×34 W teljesítményű hifit jelentett pluszban. A szereltség értékesebb elemei voltak még a gyakorlatilag körkörös parkolószenzorok, a 6 irányban betolatni, plusz kimanőverezni is képes parkolósegéd (10. ábra), a fűthető elülső ülések, a kétfunkciós tempomat, valamint a tolatókamera és a légkondi. A belteret egyébként szintén egy – Florida nevű – perszonalizációs csomag tette színesebbé. Éspedig a szó szoros értelmében, lásd a légbeömlők, valamint a sebességváltó mandzsettájának korallvörös kereteit.

Ami az egyebeket illeti, a tesztautó ülései elöl-hátul átlagon felüli kényelmet nyújtottak, és mint a 21. ábra mutatja, a hátsó lábtér is kielégítő méretű lehet. A koffer viszont kissé alulméretezett (Škoda Fabia Combi: 530 l). Van viszont egy praktikus osztólapja, amely alá berámolhatjuk a ritkábban használt holmikat. E lap további előnye, hogy bővítés után sík padlót eredményez, lásd a 24-25. ábrát.

Az országúton 

A Clio aktuális nemzedéke már a 110 lovas dCi motort is megkapta, természetesen a kombit is beleértve. (A teljesség kedvéért: a kínálatban szereplő másik két dízel 75 és 90 lóerős). Csak kézi váltóval kombinálható, amelynek karja furamód kissé az utasülés felé dől… A tisztes teljesítmény és az alacsonyan jelentkező nagy dízelnyomaték kifejezetten dinamikussá teszi az 1280 kilós autót, miközben a fogyasztása – ésszerűen vezetve – jócskán 5 liter alatt tartható! Ebben segít az ECO üzemmód is, valamint a középső műszeregység alján található sáv, amely a vezetési stílustól függően a zöld és a narancssárga között változtatja a színét. Egy kollégám – igen találóan – vezetési lakmuszpapírnak nevezte. Ja, és a végén jön az ennél sokkal részletesebb kiértékelés, lásd a 12. ábrát… A váltókar, sajnos, nemcsak ferde, hanem kissé pontatlanul is jár, a hátramenet kapcsolása is eléggé nehézkes. Talán csak ez rontja kissé az autó egyébként igen magas színvonalú vezetési komfortját. A többi ugyanis – a kényelmes ülés, a jó fogású kormánykerék, a jól eltalált rugózás, na és az erős motor dinamikája – mind csupa piros pont…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1461 cm3
Teljesítmény: 81 kW (110 LE)@4000
Nyomaték:   260 Nm@1750
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 194 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,4 s        
Gyári átlagfogyasztás: 3,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 90 g/km
H/Sz/M: 4267×1945*x1445 mm
Csomagtér:  443–1380 l
Üzemanyagtartály: 45 l
A modellcsalád induló ára: 9950 €
A tesztelt típus induló ára: 17 190 €
 *tükrökkel

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”211″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

 

hirdetés
Previous articleA szlovák rendőrség idén a migrációs nyomás fokozódására számít
Next articleA komáromi Jókai Mór Alapiskola bizonyítványa a 2016/2017-es tanév első félévében