HAZA KÜLFÖLD Putyin egységre szólított fel a belső árulással szemben

Putyin egységre szólított fel a belső árulással szemben

712
hirdetés

Egységre szólított fel a belső árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás résztvevőivel szemben szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök.

(Vasily Deryugin, Kommersant Publishing House via AP) TASR

    Bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek „semlegesítésére” és hogy az árulás résztvevőit elkerülhetetlenül felelősségre fogják vonni. Közölte, hogy Moszkvában, valamint a moszkvai és más régióban terrorellenes intézkedéseket vezetnek be. Az elnök szerint határozott erőfeszítések történtek a Rosztov-na-Donuban kialakult „bonyolult” helyzet stabilizálására is, ahol a polgári és katonai hatóságok munkáját hatékonyan akadályozzák.
„Oroszország elnökeként és főparancsnokaként, Oroszország polgáraként mindent megteszek az ország védelmében, az alkotmányos rend, a polgárok életének, biztonságának és szabadságának védelmében” – fogalmazott.
Felszólította azokat, akiket „megpróbálnak belerángatni” a lázadásba, hogy hozzák meg az egyetlen helyes döntést: ne vegyenek részt a bűnözői akciókban.
Azt hangoztatta, hogy Oroszország ma nehéz harcot vív a jövőjéért, amely egységet, konszolidációt és felelősséget, követel meg. A lázadást pedig az ország olyan hátbatámadásának nevezte, mint amilyen 1917-ben történt az első világháború idején, amikor a győzelmet „ellopták” Oroszországtól, az intrikák pedig a hadsereg megsemmisüléséhez és az állam széteséséhez, hatalmas területek elvesztéséhez és polgárháborúhoz vezetett.
„Nem hagyjuk, hogy ez megismétlődjön. Meg fogjuk védeni mind népünket, mind államiságunkat minden fenyegetéssel szemben. Beleértve a belső árulást is” – mondta Putyin.
Az államfő Jevgenyij Prigozsinra, a Wagner katonai magánvállalat alapítójára utalva azt mondta, hogy „a túlzott becsvágy és az önérdek vezetett az áruláshoz” a csoport azon harcosai és parancsnokai ellen is akik „felszabadították” Szoledart és Artyomovszkot (Bahmutot) és más településeket.
Az orosz védelmi minisztérium felhívást intézett a Wagner katonai magánvállalat fegyvereseihez, amelyben az állomáshelyükre való biztonságos visszavonulást ígért nekik, ha szakítanak Prigozsinnal.
„Felhívást intézünk a Wagner katonai magánvállalat rohamosztagainak harcosaihoz. Önöket megtévesztéssel vonták be Prigozsin bűnös kalandjába és fegyveres lázadásban való részvételébe. Sok bajtársuk több egységből már felismerte tévedését, és segítséget kérnek, hogy biztonságban visszatérhessenek állandó állomáshelyükre. Ezt a segítséget a részünkről már megadtunk minden harcosnak és parancsnoknak, aki ezt kérte” – közölte a katonai hivatal.
A Wagner-harcosokat felszólították, hogy legyenek belátóak és mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a védelmi minisztérium képviselőivel vagy a rendvédelmi szervekkel.

MTI

hirdetés
Previous articleA Szövetség nyilatkozata
Next articleJaroslaw Kaczynski: rendezni kell a volhíniai mészárlás ügyét