Kezdőlap KULTÚRA Prokopp Mária nagysikerű előadása Révkomáromban

Prokopp Mária nagysikerű előadása Révkomáromban

360
MEGOSZTÁS

Igen nagyszámú érdeklődő jött el prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár Mátyás király gyermekkora című vetített képes előadására április 28-án a révkomáromi református templomba. A program főszervezője, Körtvélyesi Piroska, a Komáromi Protestáns Nőegylet elnöke köszöntője után a professzor asszony érdekfeszítő előadásában nemcsak Zsigmond király koráról, a korabeli Magyarország központi szerepéről, Mátyás király tanítását irányító Vitéz Jánosról (aki 1465-től esztergomi érsek), valamint a 13-14 évesen kettős tragédiát, apja halálát (1456) és röviddel rá bátyja igazságtalan kivégzését (1457) átélt Mátyásról beszélt.

Mátyás szüleitől örökölt és nevelés útján kapott problémamegoldó képessége és töretlen eltökéltsége folytán végül is meg tudta valósítani céljait, hanem rávilágított fontos kultúrtörténeti-művészettörténeti összefüggésekre is. Már gyermekkorában megszerzett széleskörű műveltsége lehetővé tette Mátyásnak, hogy kapcsolatot tartson itáliai humanistákkal, udvarában megjelenni nagy megtiszteltetésnek számított. Mint ahogy Prokopp Mária az esztergomi vár falképeinek szakértőjeként Wierdl Zsuzsanna és Vukov Konstantin társszerzőkkel írt, Botticelli. Az Erények nyomában című, 2009-ben a Sudiolo kiadó gondozásában megjelent könyvben is kifejtette, most is hangsúlyozta, hogy Vitéz János esztergomi studiolójának falán található Mértékletesség című freskó nagy valószínűséggel Boticelli műve. Az előadás felvezetőjeként és végeztével a témához illő zeneszámok hangzottak el. Fekete Éva, a Révkomáromi Művészeti Alapiskola tanára csembalón kísérte tanítványai, Fekete Viktória fuvola és Vajda Borbála: furulyajátékát. A zárószámnál Fekete Éva tanítványihoz csatlakozva, tenorfurulyán játszott.


A program a külhoni magyar gyerekek éve alkalmából, a Komáromi Napok keretében, a pilisvörösvári székhelyű Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület társszervezésében, a Komáromi Református Egyházközség és a Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetsége támogatásával valósult meg.

Kép és szöveg: Ruda Gábor

DUNATÁJ HETILAP 19/2019

 

hirdetés