HAZA BELFÖLD Pozsonyba látogatott Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere

Pozsonyba látogatott Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere

425
hirdetés

Kedden Pozsonyba látogatott Vitalij Klicsko, az ukrán főváros, Kijev polgármestere. A szlovák fővárosban Matúš Vallo főpolgármesterrel találkozott. A megbeszélések fő témája az európai értékek megőrzésének fontossága volt, de Pozsony testvérvárosa, Kijev háború utáni újjáépítésének esetleges segítése is szóba került. Klicsko megköszönte Pozsony és Szlovákia Ukrajnának nyújtott segítségét és támogatását.

FOTO TASR – Jaroslav Novák

„Az Ukrajnával kapcsolatos egység nagyon fontos. Ez az európai béke garanciája. Mi saját magunkért, de önökért is harcolunk. Szükségünk van a támogatásra, ez nélkülözhetetlen számunkra” – mondta Klicsko a találkozó után.
Kijev polgármestere biztosított afelől, hogy tovább harcolnak nemcsak a városukért és az egész országukért, hanem az európai és civilizációs értékekért is, amelyek mindenki számára fontosak. Az ukrajnai háborút az ukrán nép elleni népirtásnak nevezte. „Mindenkinek meg kell értenie ennek a háborúnak a lényegét. Azt, hogy ennek nincs értelme” – jegyezte meg Klicsko.
Az ukrán főváros polgármestere kiemelte azt a fejlődést, amelyen Szlovákia átment az elmúlt évtizedek alatt, a szovjet idők óta. Azt mondta, ez példa az országa számára. „Ez iránytű számunkra” – fogalmazott Klicsko.
Vallo támogatásáról biztosította ukrán kollégáját, és hangsúlyozta, Ukrajnának vannak barátai Szlovákiában. Szerinte Klicsko egyebek között azt juttathatja eszünkbe, hogy biztonságan sétálni az utcán, vagy a parkban játszó gyerekeket nézni nem magától értetődő.
„Folyamatosan beszélnünk kell Ukrajnáról, arról a háborúról is, amelynek nem lenne szabad kitörnie. Olyan emberektől kell hallanunk róla, akiket közvetlenül érint” – hangsúlyozta Vallo.
A Klicskóval folytatott beszélgetésen arról is szó volt, hogyan lehet emberi életeket megmenteni. Vallo tájékoztatása szerint Pozsony például hamarosan 25 autóbuszt küld Kijevbe. A segítség azonban szerinte know-how, szakértők vagy stratégiai segítségnyújtás formájában is nyújtható Kijevnek a háború utáni újjáépítéshez.
Klicsko a találkozó végén aláírta Pozsony emlékkönyvét.
Kijev Pozsony partnervárosa és a Szabad Városok Paktumának tagja.

TASR

hirdetés
Previous articleMenczer Tamás: halálra gázoltak két magyar kerékpárost Szlovákiában
Next articleNyáron sok gyerek szenved kerékpáros vagy rolleres balesetet