HAZA AUTÓVILÁG Peugeot 301 1.6 BlueHDi Allure: Ráncfelvarrás és erőinjekció

Peugeot 301 1.6 BlueHDi Allure: Ráncfelvarrás és erőinjekció

1387
hirdetés

Nincs és soha nem is lesz a világon olyan autógyártó, amely beismerné: valamelyik termékéhez egy másik márka modellje adta az éceszt. Ilyesmi még olyan, abszolút nyilvánvaló  párhuzam esetében sem hangozhat el nyíltan, mint a BMW X6/Mercedes GLE kupé esete. Ugyanígy a PSA konszernnél sem fogja senki lapáton kimondani, hogy úgynevezett népautóikat – Citroën C-Elysée, Peugeot 301 – netán a Dacia Logan, esetleg a Honda City ihlette-e. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezek az autók megszülettek, léteznek és gazdagítják az olcsóbb kínálatot. Mint például az említett francia ikerpár, amelynek nemrég frissült tagjai közül a Peugeot 301csúcsverzióját kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A lényeg maradt, tehát a 301-es továbbra is egy méretes, tágas négyajtós szedán. Hossza megközelíti a 4,5 métert, alapformája a klasszikus, háromosztatú autóké. Magyarán a koffereseké –ám francia eleganciával megformázva. Ez már az elődnél is így volt, de most tovább finomítottak rajta. Letisztult például a motorháztető (a márkaembléma leköltözött a korábbinál esztétikusabb kialakítású hűtőmaszkra), látványosan megnyúltak a fényszórók, a szintén átrajzolt ködlámpaházak fölött megjelentek a nappali LED-fények füzérei. Hátul szintén a lámpák változtak elsősorban; most már itt is oroszlánkarmok izzanak bennük. Az elülső lökhárító apró átfazonírozása is csak javára vált az autónak: alsó pengeélének középső része most törés nélküli ívet alkot.

Belvilág

Itt jobban érződik az autó árszintje: egészében véve meglehetősen puritán az enteriőr. Főleg a középkonzol igen sivár, az ósdi formájú kézifékkarról nem is beszélve. Mindennek következménye egy praktikumbeli hátrány is, jelesül az ott megszokott pohár- és kacattartók minimális mennyisége. Szép viszont az alul csapott, bőrbevonatú kormány, elegánsak és esztétikusak a légbeömlők, a műszerfal dekoratív fekete berakása pedig már-már hivalkodó. Főleg hogy jutott belőle a kormány csapott részére is. A legmutatósabb, egyben legkorszerűbb beltéri elem azonban kétségtelenül a feláras, héthüvelykes érintőképernyő, amely tesztautónkban az ugyancsak opciós tolatókamera képét is mutatta. Az egész rendszer pedig természetesen telefontükrözést is tud. A tesztelt magasabb Allure szint alapszereltségéből pedig a kétfunkciós tempomat és az egyzónás kézi légkondi emelhető ki, a minden szinten abszolút magától értetődő, USB-bemenetű, volán alól vezérelhető rádión kívül.

Ami még kissé szokatlan az autóban, az az ablaktörlő gombok elhelyezése, lásd a megfelelő ábrákat; ami viszont csakis és kizárólag dicsérhető, az a helykínálat. Maguk az ülések is elöl-hátul tágasak és kényelmesek, a hátsó lábtér pedig egyenesen impozáns. A koffer méretére sem lehet panasz, bár a szűk nyílás és a magas küszöb – a szedánok elkerülhetetlen ismérve – kissé megnehezítheti a pakolást. Viszont ha kell, akár variálhatunk is a málhatartóval, lásd ismét az idevágó képet.

Az országúton 

A Peugeot 301 két benzin- és egy dízelmotorral kapható, tesztautónk erőforrása az utóbbi volt. Az 1,6-os HDi potenciálja 10 lóerővel és 24 Nm-rel nőtt, tehát most kereken 100 lovas és 254 Nm nyomatékot ad le. Ennyi tökéletesen elég is az 1,2 tonna alatti önsúlyhoz. De ami igazán imponáló: a fogyasztás. Ennél az autónál tényleg kár 3,4-3,9 literes adatokkal zsonglőrködni a prospektusban, abszolút elegendő lenne leírni a sima valóságot. Ami tesztünk során – várossal-országúttal-sztrádával együtt – 4,5, szóval négy egész öt tized liter volt 100 kilométeren. És talán kevesebb is lehetett volna, ha nem öt-hanem hatfokozatú kézi váltóval kínálnák a verdát…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1560 cm3
Teljesítmény: 73 kW (100 LE)@3750
Nyomaték:   254 Nm@1750
Sebességváltó: ötfokozatú kézi                                              
Legnagyobb sebesség: 183 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,8 s        
Gyári átlagfogyasztás: 3,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 98 g/km
H/Sz/M: 4445x1748x1477 mm
Csomagtér:  506 dm3
Üzemanyagtartály: 45 l
A modellcsalád induló ára: 10 790 €
A tesztelt típus induló ára: 13 890 €

hirdetés
Previous articleMercedes-Benz GLA 220d 4MATIC: Új köntösben a legkisebb csillagos crossover
Next articleAz aradi vértanúkra emlékeztünk