HAZA BELFÖLD Összeütközött két sportrepülőgép Vöröskő (Červený Kameň) határában, többen meghaltak

Összeütközött két sportrepülőgép Vöröskő (Červený Kameň) határában, többen meghaltak

940
hirdetés

300px-Let_L-410_UVP_Turbolet,_0730,_Slovakian_Air_ForceHét ember vesztette életét Szlovákia nyugati részén csütörtök reggel két sportrepülőgép ütközésének következtében – közölte Zuzana Farkasova, a szlovák tűzoltóság szóvivője.

    A baleset a cseh-szlovák határ mellett fekvő Cerveny Kamen (Vöröskő) falu határában Trencsén és Zsolna között történt. Az összeütközés után mindkét L-410-es típusú sportrepülőgép lezuhant, az egyik Vöröskő határában, a másik pedig egy nehezen megközelíthető erdős területen. A gépek mintegy 1500 méteres magasságban ütköztek össze, s a földbe csapódva roncsaik kigyulladtak.
    Juraj Gyenes, a szlovák közlekedési minisztérium speciális vizsgálati csoportjának képviselője szerint a két sportrepülőgép egy légi parádén bemutatandó programját akarta begyakorolni. A két gép azért került a levegőben nagyon közel egymáshoz, mert az ejtőernyősök csoportos ugrást akartak végrehajtani.
    Egyelőre nincsenek megbízható információk arról, hány ember volt a két gép fedélzetén. A Denník N napilap hírportálja a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy a két repülőgép fedélzetén összesen 20 ejtőernyős tartózkodott. Andrej Hirjak, a mentőszolgálat szóvivője viszont a SITA hírügynökségnek azt mondta, hogy mintegy 36-40 ember volt összesen a gépeken.
    A halálos áldozatok száma minden mértékadó forrás szerint hét: meghaltak a gépek pilótái és másodpilótái, valamint három ejtőernyős. A többi ejtőernyős sorsáról, illetve a sérültek számáról egyelőre nincsenek információk. A közszolgálati rádió szerint a tragédia helyszínére indult Robert Kalinák belügyminiszter és Viliam Cislák egészségügyi miniszter is.  
    Szlovákiában rövid időn belül ez már a harmadik repülőbaleset. Júniusban Kelet-Szlovákiában zuhant le egy mentőhelikopter. A balesetben a gép pilótája és a három mentős is életét vesztette. Július végén szintén az ország keleti részében pedig egy katonai helikopter zuhant le. A gép pilótája a balesetben életét vesztette, míg két kísérője súlyos sérüléseket szenvedett.  


MTI

fotó: sk.wikipedia.org

hirdetés
Previous articleIsmét Zenés Nyári Este az Erődben
Next articleMegműtötték Kiska szlovák államfőt a nyugat-csehországi Pilsenben