HAZA RÉGIÓ Örvendetes újdonságok a Komáromi Jókai Színházban

Örvendetes újdonságok a Komáromi Jókai Színházban

751
hirdetés

Megtörtént az akadálymentesítéssel kapcsolatos, régóta várt előrelépés a komáromi színtársulat Petőfi utcai székhelyén. A Koldusopera október 14-ei bemutatóján résztvevő mozgáskorlátozott látogatók már igénybe vehetik az új lépcsőliftet, amellyel megközelíthetik a nagyszínpad előtti nézőteret, és a számukra speciálisan kialakított toaletthelyiséget is használhatják. Ottjártunkkor a földszinti előcsarnokban nyílt „Madách-emlékkiállításon“ is körülnéztünk.

Szombattól a nézők által is használható lesz a lépcsőlift

„Az illetékes minisztériumba 2021-ben beküldött, az Európai Unió által támogatott IROP-os (Integrált Regionális Műveleti Program) pályázatunk kapcsán – az akkori árajánlattal összhangban – 16 ezer eurót kértünk lépcsőlift megvételére és beszerelésére. Amikorra megtudtuk, hogy a kérelmünk pozitív elbírálásban részesült, s januárban beindítottuk a vonatkozó közbeszerzést, az időközben bekövetkezett áremelkedések miatt – már mintegy 30 ezer euróra lett szükségünk. Ezért a többletpénzt az intézményünk fenntartójától, a Nyitra Megyei Önkormányzattól kértük és meg is kaptuk. A sokak által várva várt lépcsőliftet már üzembe helyeztettük, s az szombattól a nézők által is használható lesz“ – tudtuk meg Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművésztől, a KJSZ igazgatójától.

A speciális toaletthelyiség különálló egységként üzemel

Az épület akadálymentesítése kapcsán további jó hírnek számít az, hogy a mozgáskorlátozott látogatók számára az emeleten speciális toaletthelyiséget alakítottak ki.

„A mozgássérültek számára uniós szabvány szerint kialakított toaletthelyiség sem a női, sem pedig a férfi WC-hez nem tartozhat, hanem különálló egységként üzemelhet. Amikor azonban azt a célközönség éppen nem veszi igénybe, oda a fehér szalonból nyíló ajtón át mások is bemehetnek és használhatják. E szintén fontos újdonság léte javarészt a dél-komáromi polgármesteri hivatal több ezer eurós támogatásának köszönhető, ám a teljes ár kifizetéséhez a fenntartónktól is kértünk támogatást. E toaletthelyiség már szintén használható, s bízunk a színház által előfinanszírozott részösszeg megye általi, mielőbbi visszafizetésében“ – mondta el interjúalanyunk a továbbiakban.

A mozgáskorlátozott látogatók számára az emeleten speciális toaletthelyiséget alakítottak ki

Végül a földszinti előcsarnokban egy további újdonsággal szembesültünk: a Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett és róla elnevezett emlékévben a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma az „…írtam egy költeményt…” című vándorkiállítással adózik Madách Imre emlékének. A hagyományos paneleken kiállított dokumentum- és fotóanyag központi motívuma a jeles tollforgató hozzávetőleg egy év alatt megírt remekműve, Az ember tragédiája, amit azóta már több tucat nyelvre lefordítottak, s azt a színtársulatok is folyamatosan játsszák.

A vándorkiállítás egyik részlete

„E magyar és szlovák nyelvű kiállítás elsődleges célja a Madách-életmű, hangsúlyosan a Tragédia jelentőségének újbóli köztudatba emelése, az irodalom, a történelem, a képzőművészet és a muzeológia eszközeivel történő népszerűsítése és az interaktív tanulási lehetőség megteremtése” – fogalmazott Jarábik Gabriella projektvezető, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója az év eleji pozsonyi kiállítás megnyitóján.

Születtem 1923. január 20-án Alsósztregován…

Hozzátette: a tárlat a pozsonyi Hagyományok és Értékek Polgári Társulás együttműködésével, illetve a Magyar Géniusz Program és a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg, szakértőként dr. Praznovszky Mihály Madách-kutató működött közre, partnerei pedig a pozsonyi Liszt Intézet, a Magyar Vidéki Múzeumok Országos Szövetsége és a pozsonyi Madách Egyesület voltak. A KJSZ előcsarnokában e hét végéig szemrevételezhető az „…írtam egy költeményt…” című egyedi anyag, amely Komáromból majd Dunaszerdahelyre utazik.

Részlet a Magyar Területi Színház „Tragédiájából”

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleBakondi György: félelmetes, hogy Európában tömegek antiszemita kijelentéseket tesznek
Next articleAz Európai Szocialisták Pártja felfüggesztette a Smer-SD és a Hlas-SD tagságát