HAZA RÉGIÓ Ógyallán három a magyar igazság, jöhet a ráadás…

Ógyallán három a magyar igazság, jöhet a ráadás…

844
hirdetés

Ógyallán öten küzdöttek meg a polgármesteri posztért, s az eddigi városvezető, Peter Závodský győzött a voksok 31,72 százalékával, vagyis 771 szavazattal. Bár a 2014-18 közti polgármester, Basternák Ildikó ugyan nem térhet vissza Feszty városának élére, ám örvendetes, hogy míg a végéhez közeledő választási ciklusban egyetlen magyar képviselő sem dolgozhatott a városi önkormányzatban, abba most a Szövetség színeiben hárman is bejutottak.

A képviselő-testület 41,57 százalékos választási részvétel mellett a következőképpen alakult:
1. Štefan Pupák (független, 1113 voks), 2. Peter Závodský (független, 1102 voks),
3. Štefan Tomaščin (független, 1091 voks), 4. Ctibor Melich (SaS, 1029 voks),
5. Basternák Ildikó (Szövetség, 952 voks), 6. Ondrusek Péter (Szövetség, 814 voks),
7. Norbert Seifert (független, 808 voks), 8. Štefan Bogner (független, 805 voks),
9. Mária Hamranová (független, 794 voks), 10. Ágh László (Szövetség, 774 voks),
11. Angelika Hajníková (ODS, 757 voks).

Az első pótképviselő, Anna Žigová a Hlas színeiben azért juthat be, mert Peter Závodskýt polgármesterré is megválasztották, így a képviselői mandátumát nem érvényesítheti. Basternák Ildikóval tömören értékeltük a végeredményt.

Az ön megítélése szerint mi mindennek köszönhető Peter Závodský e nem túl erős, ám megismételt mandátum?

Nem nagyon tudom megítélni azt, hogy ez éppen minek köszönhető. Aki ugyanis korábban engem szólított meg, elégedetlen volt a leköszönő városvezetés utóbbi négy évben végzett tevékenységével. Mint mondták, nagyon szerettek volna váltást. Viszont a tisztségben lévő polgármester mindig előnyt szokott élvezni a kampány során, mert beütemezheti úgy, hogy a korábban elkezdett teendők éppen a választások előtt fejeződjenek be, emiatt folyamatosan szerepelhet az avatóünnepségeken és más rendezvényeken. Továbbá mindig van olyan megfelelő embere, aki a munkaidő alatt is tud házalni, érvelni… Persze, az is kérdés, hogy ilyen helyzetben mennyire releváns információkhoz jut a választópolgár. A részvétel és a végeredmény alakulásában közrejátszhatott az emberek politika iránti közönye is. Nos, tény, hogy akik elmentek szavazni, azok ezt az eredményt hozták.

Ön mennyi szavazattal, hányadikként végzett ezen a megmérettetésen? Miként értékeli az idei eredményét, összevetve a 2018-as évivel, amikor csupán 50 voks hiányzott a győzelméhez? Az idei 41,57 százalékos részvételi arány azt milyen mértékben befolyásolta?

A szoros versenyben csak 7 szavazat különbség volt az én eredményem és a második helyezett eredménye közöt, 655 szavazattal harmadik lettem. Ez bizonyos mértékben annak is köszönhető, hogy az utóbbi négy évben nem túl gyakran voltam a helyi lakosság szeme előtt, mivel sok elfoglaltságom Ógyallán kívül zajlott. A kampány időszakban sem volt lehetőségem teljes gőzzel részt venni a harcban, ezenkívül a voksszámom a vetélytársaim negatív információ-leosztásainak is„köszönhető”, hiszen ahol ha nincs megfelelő tér az elleninformációnak, ott marad a félrevezetés. Sajnos, ez egy ilyen futam! Mindenki különféle módszerekkel beveti, amire csak képes, hogy ő legyen a nyerő...

Előrelépés, hogy míg az előző négy évben egyetlen magyar képviselő sem dolgozott a városi önkormányzatban, most a Szövetség színeiben, Ondrusek Péterrel és Ágh Lászlóval együtt az összes szavazat több mint egynegyedét megszerezve, bejutottak a testületbe. Ez a szám arányos a helyi magyarság létszámával?

Nagyon hálásak vagyunk a nekünk bizalmat szavazóknak azért, hogy hárman is bejutottunk a képviselőtestületbe. Nos, ez éppen hárommal több, mint amennyi az előző négy évben volt, ezért pozitívumnak számít. Szerintem azonban ez a szám a helyi magyarság létszámával nem arányos, de ennek is örülünk.

Mire lehet majd elég 3 magyar képviselő ténykedése a hamarosan megalakuló, 11 tagú városi önkormányzatban?

Bízzunk abban, hogy a testületi jelenlétünk és a munkánk sok mindenre elég lesz. Remélem, hogy a többi képviselőtársunk is a legjobb szándékkal indult a mandátumért, és találunk közös nevezőt.

A szlovák képviselők többsége független, valamint a SaS, az ODS és a Hlas egy-egy jelöltje volt. Már körvonalazódott, hogy közülük kikkel lehet szorosabb az együttműködésük annak érdekében, hogy majd hatékonyabban befolyásolhassák a testületi döntéseket?

Erről alig pár nappal a választások után még korai lenne nyilatkozni, a többiekkel még nem is találkoztunk. 

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleÖsszeütközött egy busz és egy személyautó Komárom közelében, egy ember meghalt
Next articleHalálos gázolás történt Pozsonyban, a sofőr elhajtott a helyszínről