HAZA BELFÖLD Nyomorog a lakosság kétharmada

Nyomorog a lakosság kétharmada

795
hirdetés

41498 A Partners Alapítvány és a Focus intézet közös felmérése szerint Szlovákia lakosainak kétharmada nagyon rossz anyagi körülmények között él, létfenntartási gondjaik vannak.
A lakosság háromnegyede képtelen arra, hogy háztartása karbantartására vagy felújítására pénzt fordítson, 85 százalékuknak nincs spórolt pénze. Csak minden tizedik ember tud félretenni legalább 10 százalékot a havi jövedelméből. A lakosság általában az élelmiszer-vásárláson tud spórolni, inkább gyengébb minőségű, de olcsóbb árut vesznek. A megkérdezettek 23 százalékának a havi jövedelmén kívül nincs más bevétele, azaz nem kapnak prémiumot vayg rendkívüli jutalmat. A lakosság majdnem hetven százaléka nem tudja gazdaságilag megtervezni a háztartás költségvetését.
A lakosság felének van lakás- vagy építkezési kölcsöne. Minden tizedik ember veszi igénybe a nem banki intézetek által kínált kölcsönöket. Meglepő eredmény, hogy a felmérés szerint az új, műszaki vívmányok beszerzésére egyforma hajlandóság mutatkozik a kölcsön felvételére a hölgyek és a férfiak között.
Emellett a lakosok egyharmada elutasítja, hogy kölcsönhöz folyamodjon.

Erről tájékoztatott sajtótájékoztatóján az Alapítvány képviseletében Maroš Kútnik. Mint mondta, reprezentatív felmérésről van szó, mintegy 700 szlovákiai háztartás körülményeit vették alapul. A közvélemény-kutatásra szeptember 8-a, a pénzügyi ismeretek világnapja alkalmából került sor.

Sita, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÍrásbeli figyelmeztetés az Alkotmánybíróságnak
Next articleCathedra nap a Molajban