HAZA BELFÖLD Németország Mantis légvédelmi rendszerrel látja el Szlovákiát

Németország Mantis légvédelmi rendszerrel látja el Szlovákiát

397
hirdetés

Németország két Mantis légvédelmi rendszert szállít Szlovákiának, ezzel erősítik meg az Ukrajnával közös keleti határ védelmét, amelyet a szlovák hadsereg véd. Szlovákia ingyenesen kapja meg a rendszert – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője.


„A következő hónapokban kiképzik a szlovák katonákat a rendszer használatára. A modern rendszerek beszerzéséről szóló megállapodás az Ukrajnának nyújtott feltétlen támogatásunk elismerése” – fogalmazott Jaroslav Naď (OĽANO) megbízott védelmi miniszter a közösségi hálón. Tájékoztatása szerint a rendszer értéke összesen közel 120 millió euró.
A Mantis teljesen automatizált légvédelmi fegyverrendszer, amelyet szárazföldi objektumok (például katonai bázisok) védelmére terveztek a rakéta-, tüzérségi támadások és pilóta nélküli drónok támadásánek elhárítására – közölte a szóvivő.
A minisztérium tájékoztatása szerint a két rendszer nyolc automata fegyverállást (az állások pontos számát a következő hetekben határozza meg a minisztérium), két radarállomást és egy parancsnoki állást tartalmaz. A Németországból érkező felszerelés része egy 100 kilométeres hatótávolságú megfigyelő radar is.
Németország az afganisztáni bázisok védelmére fejlesztette ki a Mantist, Afganisztánban egészen a közelmúltig szolgáltak német katonák. Azt, hogy Szlovákia megkapja a légvédelmi rendszert, a védelmi minisztérium tisztségviselői jelentették be Christine Lambrecht akkori német védelmi miniszter tavaly decemberi szlovákiai hivatalos látogatása során.

TASR

kép: wikipedia

hirdetés
Previous articleA komáromiak legyőzték Igló csapatát is!
Next articleA fiatalok nem sajnálják a pénzt Valentin-napi ajándékokra